Favorit musiksider (1)
Internettet er for bibliotekarer og andre informationsspecialister med lidenskab for musik lidt af en guldgrube. Sammensmeltningen af tekst, lyd og billeder gør internettet ideelt til formidling af musik og litteratur om musik. Derudover er internettet langt billigere end hvad var tilfældet for blot 10 år siden.Københavns Bibliotekers internetvejledning har et specielt afsnit om multimedier og musik. Ligesom der også er adgang til en række onlinedatabaser om musik på landets biblioteker. Bl.a. har Københavns borgere fjernadgang til The New Grove Dictionary of Music and Musicians (29-binds værk), The New Grove Dictionary of Opera (4-binds værk) og The New Grove Dictionary of Jazz (3-binds værk). Men der er rigeligt med gratis tilbud også. Information Today har lavet en lang og grundig gennemgang af 10 af sådanne ressourcer.
Bag listen står en bibliotekar, Lindsay Hansen fra Oviatt Library, California State University. Pandia Post har lavet et kort resume af de 10 omtaler. I stedet vil jeg i dagens indslag og i kommende koncentrere mig om nogle personlige kommentarer til de enkelte og også sammenligne med mit favorit musiksted, Allmusic. Allmusic er fortrinsvis en slags reklamesøjle for salg af musik, men der er også megen tekst om musikerne.
Jeg har valgt at starte ud med:
National Geographic, som har lavet en noget farvestrålende site om verdensmusik, juli 2006. Så den er relativt ny. Den er meget nem at bruge, og det bedste overblik er at browse gennem listen af kunstnere. Der var ikke mange jeg kendte, og de som jeg kendte (fortrinsvis fra Latinamerika) var ikke med. Nogle ville jeg ikke klassificere under verdensmusik (fx Charles Aznavour), men det er kun småting.
Artiklerne er pænt lange også sammenlignet med Allmusic. Det er først og fremmest navigationen som gør sitet brugbart sat over for Allmusic. Og så de mange oplysninger om verdensmusik. Nej, der er ikke nogen for Danmark, men der er en meget lang oplysende artikel om svensk folkemusik, Chile, Cuba og en række andre lande med stærke traditioner for folkemusik.
Du får et gratis download om ugen, så vælg med omhu. Der er endvidere korte videoklip som viser eksempler på forskellige musikstile. Ifølge Info Today er informationerne udmærkede opfølgninger til Garland Encyclopedia of World Music og Smithsonian Global Sound. Informatinsmængden er ganske stor.
Link
Pandia News.
Information Today.
1 kommentar:
Jeg har et par gange prøvet Grove online hjemmefra - Jeg finder den er ret svag og man får meget lidt information i forhold til Wikipedia engelsk - Fx hvis man søger på grupper som Kraftwerk, KLF - så er det guldgrube på Wikipedia - Prøv at sammenlign Grove og Wikipedia med ovennævnte grupper.
Samtidigt så er Wikipeidas styrke at enkelte musiknummere kan få lange artikler og masser af baggrundviden - Denne information finder man ikke i Grove - Så for min skyld ingen alarm hvis kbh. bibliotekerne opsiger Grove abb.
/Søren Johannessen
Send en kommentar