fredag den 14. september 2007

Kortsøgning

Tora Bora-bjergene i Afghanistan på grænsen til Pakistan blev især berømte pga. det massive bombeangreb som USA lancerede for at gøre en ende på Al Qaeda og Osama Bin Laden. Så det skulle vel være nemt at finde lokaliteten på et kort?
Som ofte sker, kan simple spørgsmål blive lidt af en omfattende bibliotekarisk eftersøgning. Lad os se hvad en lånerforespørgsel holdt tre bibliotekarer på Københavns Hovedbibliotek beskæftiget med.
Hovedbiblioteket er i besiddelse af en ganske omfattende mængde trykte kort og atlas, men til vores store overraskelse viste det sig at det ikke var var muligt at finde noget særligt detaljeret kort over bjergene.
Hvad med internettets kortsøgemaskiner, Google Maps og andre? Jo. Det var da muligt at finde Tora Bora, navnet på forskellige restauranter i USA. Men ikke i Afghanistan. Heldigvis har man Wikipedia. Her er ofte henvisninger til lokaliteters længde- og breddegrader, og det gav pote: Vi fik nu et ganske godt satellitbillede af området. Men stadig ikke noget rigtig godt kort.
Næste trin: Emnekataloger. Her er BNG nærliggende. Da vi er på afdelingen for Humaniora og Samfundsfag, var det ikke nødvendigt at kigge på samtlige link. En af bibliotekarerne vidste, at der under Map Collection lå nogle særlige kortsamlinger. Der er både en søgemulighed og et særligt afsnit for Afghanistan Maps. Alle veje fører i det tilfælde til Tora Bora-bjergene, eller i hvert fald kort over Afghanistan.
De bedste kort viser sig at være nogle lidt ældre russiske generalstabskort i størrelsesforholdet 1:200.000. Og med lidt sjusseri frem og tilbage mellem Google Maps mere overordnede kort, gætværk på de russiske stavede stednavne osv. skulle det nu være muligt for låneren at finde topografiske kort over området.

Ingen kommentarer: