torsdag den 21. juni 2007

Google Billeder genkender ansigter

Sebastien Marcel forsker i noget så eksotisk som Image Processing and Pattern Recognition applied to Biometric Authentication and Multimodal Interaction. Undskyld hvis jeg afholder mig fra at give et bud på en dansk oversættelse af det. Men det er interessant i forhold til at Googles billedsøgning nu påstår at kunne søge udelukkende på ansigter. Og af et interview at dømme skulle han være manden som ved noget om hvordan det kan lade sig gøre.
Dette specielle forskningsområde kan bidrage til at genkende indehavere af bankkonti, afsløring af terrorister o.lign. ved hjælp af stemmer, bevægelser o. lign. Kunsten består altså blot i at kunne identificere lige præcis det som adskiller ansigter fra fx biler, elefanter eller oste. Eksperten forklarer at det sker nogenlunde efter denne fremgangsmåde:
  • Skanning i et lille vindue. Dette søger så efter ansigter på hele billedet.
  • Klassificering. Når et ansigt er fundet skal det afgøres hvilken vinkel ansigtet er taget fra. Denne proces skal foregå meget hurtig.
  • Merging betyder at sammenligne alle de små vinduer. Alle de små vinduers ansigter skal nu sammenlignes for at se om de overlapper hinanden.
De bedste klassifikationsteknikker er baseret på såkaldte statistiske modeller som 'lærer' fra data, dvs. fra specielle databaser med ansigtsbilleder, som desuden er sammenlignet med eksempler uden ansigter.
Han fortæller at Google købte et firma sidste år som er specialiseret i genkendelse af ansigter (Nevenvision). Han har nogle forbehold over for hvordan det hele fungerer, bl.a. om det også bygger på ansigtsgenkendelse eller på tags (emneord). Vi ved heller ikke hvor meget det smutter og ikke kommer med. Men alt i alt er han godt tilfreds.
Han giver også et bud på hvor langt ansigtsgenkendelse er nået i dag. Det kan være relevant med de mange videoer på YouTube og andre.
Af andre smånyheder på Google Image er at du nu kan sætte emneord på billeder for at hjælpe andre med bedre at finde dem. Jeg prøvede den lille test hvor du bliver sat til at sætte emneord på et bestemt billede sammen med en anden der tilfældigvis er online. Du får vist et billede, hvorefter du så skal sætte emneord på det. Det får du 2 minutter til. Hvis disse matcher med den andens, så scorer du nogle points.
Link
Google Image Labeler.
Artikel i Google Blogoscoped.

Ingen kommentarer: