Fremtidens bibliotek
Som bibliotekar kan man ikke andet end spekulere over hvad online-bibliotekerne egentlig kommer til at betyde for fremtidens søgninger. Siden onlinekatalogerne kom til for 10-15 år siden, har vi vænnet os til at søge på bibliografiske oplysninger.Det vil man også kunne på onlinebiblioteker som fx Google Books. Men derudover vil det også være muligt at søge i teksten i bøgerne. Dette er en af bibliotekernes akilleshæle i dag: Hvis du ved at der er et knaldgodt 30-50-siders afsnit om et bestemt emne i en bog på 300 sider, vil du sandsynligvis ikke kunne finde det, hvis hovedemnet er et andet.
Internettets svaghed er at det ikke er katalogiseret. Dvs. at internetsøgere skal søge på nogle helt andre betingelser end vi er vant til i de bibliografiske biblioteksdatabaser. I de kommende uger vil Internetsøgning forsøge sig med nogle indledende overvejelser. I første omgang begrænset til Google Books. Generelt er der ikke forsket eller eksperimenteret ret meget udi denne disciplin. Så indlæggene er også en opfordring til at lade fantasien blomstre og eksperimenterlysten gribe læserne.
Også være mere villig til at sammenligne potentialet i internettet som sådan med de dyre licensdatabaser. De seneste to ugers indslag på Internetsøgning har haft til formål på en mere humoristisk måde at besvare spørgsmål som man ellers skulle tro licensbetalte databaser var bedre til. De peget på at selv stupide søgninger vil kunne fremvise bedre og mere mangfoldige besvarelser, end hvad de licensbetalte kan.
Så følg med og kommenter gerne.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar