onsdag den 5. april 2006

Bibliotekernes umålelige service

Det er ikke hver dag jeg får lejlighed til at bruge +operatoren. Den er som bekendt kun nødvendig foran stopord. Så derfor var det velkomment at en gymnasieelev skulle lave engelskopgave om George Frost Kennan. Han underskrev sig nemlig i 1946 og 1947 med x. På to dokumenter, som senere er kendt som ophav bag Truman-doktrinen. Det vidste jeg ikke. Det ved jeg nu.
Dokumenterne skulle være på engelsk, og det drejer sig om et telegram og en artikel. Mit historiekendskab omfattede på det tidspunkt ikke Kennan, men da det drejer sig om USA og noget på engelsk, foretrak jeg straks internettet. Hovedbiblioteket har godt nok en omfattende kildesamling, men der er ingen fuldtekstsøgning.
Først en hurtig orienterende søgning, altså med +: [Kennan +x ] Allerede blandt de første 3 hit er det ene af dokumenterne, artiklen. Ydermere omtales det andet dokument, telegrammet som ”long telegram”. Og at det er fra februar 1946. Hurtigt videre: [ Kennan +x ”long telegram” february 1946 ] Nu skal man lede lidt, men ikke særligt meget, bl.a. dette dokument har en lang litteraturliste, hvorfra der også linkes over til selve telegrammet.

Tryk på print. Det hele var overstået på under 5 minutter. Låneren ovenud tilfreds. Havde han været ude efter akademiske artikler om emnet, havde Google Scholar kunnet hjælpe.

Håber ikke at han oplurede søgestrategien. For næste gang vil han garanteret blive på skolen, i stedet for at komme på biblioteket. I øvrigt kunne man også have brugt Wikipedia til oplysninger om Kennan.

Ingen kommentarer: