søndag den 5. februar 2006

Billeder og nyheder om Danmark

Jyllands-Postens tegninger er blevet internationalt kendte. De topper allerede nu listerne over billed- og nyhedssøgning. Hvilke søgeord finder man dem med? Jeg har afprøvet nogle stykker. Generelt giver stavemåden Mohammed flere end Mohammad. Det er næsten umuligt at adskille selve tegningerne fra begivenheder i forbindelse med dem, mest spektakulære den med Fogh-afbrændingerne og ambassaden.
Avisens navn er der underligt nok ingen som omtaler, i hvert fald ikke i hvad angår billeder. Det kan altså ikke betale sig at søge på [ jyllandsposten OR ”jyllands posten” ]. Det kan kun betale sig hvad angår nyhederne.
Bedre er det at prøve med [mohammed danish newspaper OR paper ] . Eller [ cartoon OR cartoons danish newspaper OR paper ]. Dels giver de flest tegninger, dels flest præcise (om end kun få) hits i forbindelse med sagen.
Hvis man er interesseret i nyheder, er samme søgning også udmærket, nu altså bare i nyheder. Bemærk at jeg her kun har søgt på Google, men det kunne lige så godt have været på Yahoo News og billeder.
Problemet er ikke at finde artikler om emnet, men at udskille hvad man er interesseret i. Det kunne fx være at se medierne i mellemøsten. Google News indekserer bl. a. Al Jazeera. Af en eller anden grund og uanset hvordan man staver det, kan man ikke bruge det i den avancerede søgning. Heldigvis kan man bruge feltsøgninger i den enkle søgning, altså [danish newspaper inurl:aljazeera ]. Det virker!
Enkelte begivenheder i forbindelse med tegningerne kan yderligere præciseres ved at søge på fx [danish embassy inurl:aljazeera ].
Endelig er der også i en sådan situation interessant at kigge på blogverdenen, fx ved at søge på Google Blogsearch, Technorati eller Icerocket. Det blev allerede relevant under 2. Golfkrig, hvor en irakisk weblogger orienterede om situationen i Bagdad under bombardementerne. De giver et meget nuanceret billede fra mange forskellige vinkler.
På weblogs er der nogle særdeles interessante artikler, hvis man søger på [ "abu laban" ]. Her ser man virkelig weblogsverdenens styrke: der er alle mulige holdninger for fuld udfoldelse fra personer og organisationer rundt omkring i verden. Og på mange af dem er der enorme mængder kommentarer til artiklerne. Men altså også dens bagside: hvem står bag dem? Er de troværdige?
Verden har åbnet sig med internettet, og man er man godt rustet med bare ganske enkle midler. Kom bare i gang. Men fortab jer nu ikke i metodikken, men læs i og kig på resultaterne…

1 kommentar:

lis faurholt sagde ...

Megrite, der præsenterer sig som: "the newspaper for anyone interested in what's happening right now by intelligently uncovering the most relevant items from auto discovered news sites and weblogs" er også en mulighed i lighed med blogsøgemaskinerne.