Gotisk skrift. Et søgeeksempel
Hvordan finder man noget om gotisk skrift, hvordan ser det ud, hvornår blev det opfundet, hvor længe blev det brugt, hvordan tackler det specielt danske bogstaver som æ, ø og å osv. Her en lille historie om hvordan en internetsøgning kan finde sted.Første forsøg er at bruge gåseøjne. I dette tilfælde er det tilrådeligt, da ordet skrift er ret almindeligt.
[ ”gotisk skrift” ]
Resultatet ikke særligt godt. Giver såvel danske som norske sider, en hel del af dem om hvor du kan få undervisning i at skrive det. Men en af siderne giver en værdigfuld oplysning om at termen gotisk skrift ikke er en typografisk betegnelse. Her hedder det fraktur. Så har vi noget mere at gå efter:
[ fraktur ]
Ups, her røg vi så ind i et almindeligt søgeproblem: ordet er det samme på tysk, engelsk og dansk, dvs. der kom over 282.000 resultater ud. Her skal næste afgrænsning så vælges: vælger vi at afgrænse til dansk (klik under søgefeltet) er der to problemer: dels er der stadig mange, nu over 5.000 (dog bedre end før), dels kan fraktur også betyde knoglebrud. Men søgningen gav dog et værdifuldt resultat. Her er bl.a. eksempler. For at udelukke kngolebruddene kan man godt fortsætte med søgningen: fraktur –knoglebrud.
Uheldigvis viser der sig nu en lyriksamling af Kure med den titel, og vi har heller ikke fået udelukket alle de lægesider som bruger den latinske betegnelse for knoglebrud, osteoporosebrud. Her kunne vi så have fortsat ud af sporet:
[ fraktur –knoglebrud – kure –osteoporose OR –osteoporosebrud ] . Bemærk kombinationen af ikke og eller. Det bringer resultatlisten noget ned, men ikke nok.
Et andet spor kunne være at indskrænke til bestemte dele af dokumentet. Her er traditionelt adresse, titlen og bogmærker gode at afgrænse til. Så hvorfor ikke prøve:
[intitle:fraktur OR inurl:fraktur OR inanchor:fraktur -kure -knoglebrud] Og stadig kun sider på dansk. Nu er resultatet da i det mindste overskueligt, 120 resultater. Og antallet af uvedkommende sider er kommet ned på et acceptabelt niveau.
Et tredje spor kunne være at udvide søgningen til andre sprog. Her er søgningen
[intitle:fraktur OR inurl:fraktur OR inanchor:fraktur ] et minumum. For blot at ordsøge, giver alt for mange. En af de mange gode sider, man finder på denne måde er en side om sprog.
Håber at det har sat lidt gang i fantasien. Enten til at gå videre med søgningen. Eller til at bruge metoderne til andre søgninger. Jeg vil overlade til læserne at arbejde videre: et spor kunne være at afgrænse til tyske sider. Fraktur er knyttet til Tyskland og nazisterne genoplivede den, da de anså antikva-typer for ”uariske”. Eller hvad med universitetssider med site:edu, site:ac.uk. Eller site:org.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar