tirsdag den 12. juli 2005


Portal for videnskabelig kristen teologi
Adgangen til uanede mængder materialer, også videnskabeligt, er en stor udfordring for bibliotekarer. Og særligt den opgave: at udvælge det bedste af hvad der findes. Før i tiden foregik det i emnekataloger, tildeling af emneord osv. Internettets enorme vækst gør det praktisk umuligt.
En metode er at maskingenerere, altså automatisere søgninger. Teologiportalen er et sådant forsøg, et pilotprojekt om ”automatisk generering af link-samlinger”. Emneområdet er kristen teologi. Og målgruppen er ”videnskabeligt personale og studerende som arbejder inden for teologiområdet”. Det har været i gang som projekt maj-december 2002. Siden selvfinansieret. Projektet er støttet af Danmarks Elektroniske Forskningsbibliotek.
Ideen bag teologiportalen er at forhåndsindstille søgninger. Søgerens søgning lægges så at sige ind i en allerede foretaget søgning. Der er to søgeportalen opbygget efter to forskellige modeller med tre forskellige teknikker.
Portal 1 søger i Google. Den indsnævrer søgningen til en videresøgning i et eksisterende søgesæt. Der er mulighed for at søge indenfor forskellige kategorier. Inden for hver kategori er der defineret et antal søgninger på forskellige sprog eller kombinationer af sprog. Dette vælges i det nederste rullegardin - der således skifter indhold hver gang man vælger en ny kategori.
I en dropdown-menu kan man vælge sprogvalg: Tysk, dansk, engelsk, fransk.
Hvordan det virker, viser en søgning på den danske stavemåde på Melkisedek, men tyske sider. Det genererer i Googles søgelinje søgningen: melkisedek testaments OR testament altes OR alte OR alten. (Med afklikket knap i German pages).
Samtidig viser det også svagheden: afklikket til engelsk giver Melkisedek giver 10 poster, for stavemåden på engelsk er anderledes. Melchisedek giver svaret: Did you mean Melchizedeck.
Portal 2 søger i ressourcer, der er udvalgt af fagfolk. Prøv fx med søgninger på sharia eller Bahia. Her søges i udvalgte websites samt i de sites, som de udvalgte sites linker til i 1 eller 2 niveauer. Der hentes og indekseres materiale fra nettet 1 gang om ugen.
Der er mange mangler ved Teologiportalen, men ideen: at skabe kvalificerede søgninger, burde vække inspiration til andre fagområder.
Link
Teologiportalen.

Ingen kommentarer: