torsdag den 19. maj 2005

Find e-bøger med Google

Internettet får stadig flere ebøger, altså elektroniske bøger. Problemet er at finde dem! De gemmer sig på fx bibliotekernes hjemmesider, sider som specialiserer sig i at samle ebøger, ja snart sagt enhver form for hjemmeside kan have en eller mange ebøger liggende. Der er spredte forsøg på at samle de vigtigste. Men hvorfor ikke prøve selv.

Der er hjælp at hente i linket sidst i dette indslag. Her har man lavet en søgestreng, som skulle være i stand til at søge efter ved at bruge Google. Den er samtidig et fint eksempel på en kombination af søgesprog og feltsøgning. Kopiér selv følgende lidt komplicerede adresse over i Googles søgefelt:

-inurl:htm -inurl:html intitle:"index of" +("/ebooks"|"/book") +(chm|pdf|zip)

Eller med menneskesprog: Først er der nogle sider, som bliver udelukket med minustegnet (-). Det er de sider, som i deres adresse (inurl:) har endelsen htm eller html. Det har almindelige websider. Og de er uinteressante. Derimod er vi ude efter de internetsider, som i deres titel (intitle:) har sætningen ”index of”. Samt indeholder ordene /ebooks eller /book (den lodrette streg mellem disse kunne lige så godt have været skrevet OR). Endelig beskæftiger den sidste parentes sig med de filtyper, som ebøger som oftest kommer i: chm, pdf og zip.

Herefter mangler vi sådan set bare at sætte en bestemt forfatter på. Her skal man tage højde for, at man har begrænset sin søgning særdeles meget, så det kan ikke betale sig at søge på forskellige stavemåder på H. C. Andersen. Skriv bare Andersen, altså

-inurl:htm -inurl:html intitle:"index of" +("/ebooks"|"/book") +(chm|pdf|zip) Andersen

Søgningen giver dd. 50 fund. Og sandelig! Allerede det første hit (www.e-text.org/text/) viser sig at være en engelsksproget udgave af H. C. Andersens eventyr. Men ellers kan det nu være svært at finde danske forfattere på denne måde. Google kan naturligvis kun finde det, som også findes som ebøger. Og det vil i alt væsentligt sige ældre bøger

Det er selvfølgelig også muligt at søge på denne måde efter titler.

Tippet kommer fra:
www.lifehacker.com/software/search-engines/ how-to-find-ebooks-using-google-103617.php (Kopier selv adressen, men fjern mellemrummet før "how-to-find")

Ingen kommentarer: