lørdag den 2. april 2005

Emnekatalog for uddannelser

I Danmark findes der udmærkede emnekataloger som folkeskole- og gymnasielærere har lavet til brug i undervisningen: EMU og Fagenes Infoguide. Noget tilsvarende eksisterer nu også i USA: Gateway to Educational Materials. Det er U.S. Department of Education som står bag. Modsat de danske er den dog mere rettet mod underviserne, ikke så meget mod eleverne. Den indeholder over 43.000 links. Hver har annoteringer om emne, klassetrin, pædagogik og "audience".

Emnemæssigt er det noget ulige fordelt. Langt den største er Social studies (13.096), tæt fulgt af Science (naturvidenskab, 11.655). Øvrige emner er kunst, fremmedsprog, sundhed, matematik, filosofi, religion m.fl.

Hver måned er der en "spotlight feature", i marts om kvindernes historie (i anledning af 8. marts). "Women Change America". Den indeholder noget om suffragetterne (1840-1920), biografier om kendte kvinder, film m.m. Tidligere spotlights kan ses i et arkiv.

Men derudover er der mange indgange: en emneoversigt, type, niveau, stikord, målgruppe (fx lærere, bibliotekarer, administratorer), specielle målgrupper (handicappede, tosprogede osv.) samt oplysninger om det er gratis eller koster penge. Linkene stammer nemlig fra såvel offentlige som gratis og kommercielle sider.

Alle disse faciliteter ligger i søgefelterne, så det kræver lidt at finde ud af hvordan man mest optimalt bruger den. Men da linkene er særligt udvalgte, er det umagen værd. Ellers er der også en guidet tur gennem katalogen.

Links
www.resourceshelf.com/2005/03/resource-of-week-gateway-to.html Læst i Resourceshelf
thegateway.org/ Gateway to Educational Materials.
www.emu.dk/ EMU, undervisningsportal
infoguide.emu.dk/Index.pub Fagenes Info-guide

Ingen kommentarer: