lørdag den 26. februar 2005

Google-Guide 1 år.

For 1 år siden, den 26. februar 2004, udsendte Københavns Hovedbibliotek en pressemeddelelse om at en dansk bearbejdet version af Nancy Blachmans Google~guide nu var tilgængelig. Det var resultatet af knap tre ugers intensivt arbejde med at oversætte, bearbejde og tilføje nyt. I mange år havde jeg tænkt over at en komplet guide til Google var helt oplagt at lave. Men var ikke sikker på om jeg nu også kendte alt. Derfor var Nancy Blachmans guide nærmest den knappenål som prikkede hul på en meget sprængfarlig ballon.

Vi prøvede at finde samarbejdspartnere forskellige steder. Det mislykkedes. Alle kunne se at ideen var oplagt, men ingen havde tid. Så vi besluttede at lave det hele selv, nu skulle det være! Reaktionerne lod da heller ikke vente på sig. Især artikler fra Computer World og Alt om Data fik gang i kendskabet til Google-Guide. De blev citeret vidt og bredt. Besøgstallet den første uge strøg i vejret. Modtagelsen var efter vores målestok overvældende. I dag har besøgstallet stabiliseret sig på et meget pænt niveau.

Biblioteker, skoler, weblogs. Ikke bare i Danmark, men i det ganske Skandinavien linker i dag til Google-Guide. Det er naturligvis meget tilfredsstillende at lave noget som der er brug for. Men stillede også krav om at produktet skulle vedligeholdes. Så vi håber at flere kommer til. Enkelte har kopieret hele guiden over på deres hjemmeside. Hvilket er i orden så længe bestemmelserne i Common Creative License overholdes. Det er netop ideen bag denne form for ophavsretlig licens/tilladelse: Det er muligt at arbejde videre med guiden, når blot det oprindelig ophav krediteres.

De som har kikket på den før, vil stadig kunne finde nyt. Google-Guide bliver løbende ajourført. De nyeste ændringer bliver normalt først omtalt her på Internetsøgning. Men de øvrige sider bliver også hele tiden efterset og småjusteret. (Hvis du skulle finde fejl eller mangler, så sig endelig til). I det forløbne år er det især eksperimenter fra på Google Labs, Googles legeplads. Andre eksempler er personaliseret søgning, det maksimale antal søgeord er sat op fra 10 til 32 ord, udskiftningen af Dictionary til Answers (som har forbedret ordbogsdelen af Google) og seneste en ny søgekode for film. Se nærmere enten i Google-Guides lynguide eller under nyt på Google.

Ambitionen er at Google-Guide skal stedet for at finde opdaterede oplysninger om søgning med Google, så man ikke behøver at kikke andre steder. Arbejdet med Google-Guide affødte også en generel vejledning til søgning på internettet, ikke bare på Google. Denne vejledning fik dog langt fra så stor opmærksomhed. (Se link nederst).

Nancy Blachman selv har fulgt arbejdet med guiden hele vejen, og at hun værdsætter arbejdet, fremgår af at hun linker til den allerøverst på forsiden.

Med håbet om at rigtig mange fortsat vil have stor glæde af den danske Google-Guide: Velkommen på Google-Guide - også i fremtiden!

Link
bibliotek.kk.dk/googleguide eller bibliotek.kk.dk/soeg_bestil_forny/googleguide Google-Guide
bibliotek.kk.dk/uddannelse/brugsanvisning Generel vejledning til hele internettet
www.googleguide.com Nancy Blachmans Google~guide

Ingen kommentarer: