søndag den 9. januar 2005

"Bedst på nettet", ifølge Google PageRank.
Eller hvad? Nedenstående kilder har lavet nogle interessante søgninger som angiveligt skulle vise hvilke sider der er bedst på nettet ifølge Googles PageRank. Jeg er ikke helt sikker på at deres præmisser holder. Men listen er dog interessant. Den bestyrker i hvert fald hvad man kunne formode.
Stikprøven er lavet ved at søge på ordet www. Interesserede kan selv kigge efter. Lister af denne type kan være ganske underholdende. Jeg har valgt at kigge på dem fra en anden vinkel: Hvilke sider anses af "internetsamfundet" for at være de vigtigste. I hvert fald målt med PageRank-målestokken. De fordeler sig i virkeligheden på ganske få temaer, viser det sig. Hvis ellers listen er repræsentativ.
Den første gruppe er søgemaskiner. Dette i sig selv er naturligvis ikke et formål, men en måde at finde andre internetsider på. De første på listen er Yahoo (1), Altavista (3), Lycos (6), Excite (8), Google (10) osv. Stort set alle de kendte er med, bortset fra Teoma og Gigablast. Til gengæld er der nogle lukkede med også, fx Northern Light, og delvist lukkede (Altavista og Alltheweb). Search Engine Watch må vel også komme ind her som et overordnet sted for information om søgemaskiner.
En andet højtrangerende gruppe er software til sin computer: Microsoft (2), Adobe, Real, Mozilla, Netscape, Tucows, Winamp, for nu at nævne nogle. Det kan vel ikke siges at være et informationsbehov, men blot en måde at forbedre sit værktøj, computeren.
En tredje gruppe er nyheder. Her er det nyhedsmedier fra USA der dominerer: CNN, New York Times, Washington Post, National Geographic, Financial Times, Los Angeles Times, Reuter, Wall Street Journal og et par stykker til.
Overraskende nok ser det ud til at internationale organisationer har en høj stjerne. Og især humanitære organisationer. Ud over FN's og dens organisationerne, fx UNESCO og WHO, er der bl.a. Verdensbanken, WTO, American Red Cross, Amnesty International, IMF (Valutafonden). Så internetbrugerne er generelt internationalt interesserede.
Måske lige så overraskende har handelssider ikke en særlig fremtrædende plads. Dog pænt repræsenteret med Amazon (5), Ebay og Barnes & Nobles.
Meget langt nede, og meget spredt, har vi deciderede informations- og opslagssider. Mapquest (kort), IMDB (Filmdatabase), Encyclopedia Britannica, Internet Public Library, Ref Desk, Find Law og et par andre.
En lille gruppe, som kunne kaldes kommunikation, består af Hotmail, ICQ og Blogger. Men så er der også ved at være udtømt for emner.
Internettet har altså skabt en ganske ensartethed hvad angår værdinormer. Hvis ellers listen er et godt udtryk for hvad internetsamfundet anser for vigtigt ved at linke.
Link
feelinglistless.blogspot.com/2005/01/more-exciting-that-google.html
google.blognewschannel.com/index.php/archives/2005/01/08/google-best-of-the-web/

Ingen kommentarer: