torsdag den 28. oktober 2004

Nyt om nyhedssøgemaskiner.
Udviklingen af nye nyhedssøgemaskiner sker i rivende hast. Her er et par højdepunkter. Se link nederst.
Metagrid
Blandt de mange oversigter over nyhedskilder adskiller Metagrid sig ved at opdele nyhedsmedierne i emner, altså et emnekatalog. Hvorfor havde ingen tænkt på det før?Rocketnews
er en gammel kending af nyhedssøgere. Rocketnews henter artikler fra 10.000 internetnyhedskilder og 70.000 rss- og weblogs. Det gør den til langt den største nyhedssøgemaskine. Google har til sammenligning kun 4.500 nyhedskilder og tilbyder ikke rss-feed.
Rss-feed på nyhedssøgemaskiner
Et generelt træk ved nyhedssøgemaskiner som Rocketnews og Findory er at de tilbyder rss-feed. Dvs. du kan opstille en søgning på et emne som interesserer dig. Og så sender nyhedssøgemaskinen dig en lille påmindelse hver gang den har indekseret en nyhed hvori ordene indgår. Som med så meget andet lignende er det som regel nødvendigt at registrere sig med email, navn og password. Og det er i hvert fald nødvendigt at du har en rss-læser, fx Bloglines.
Det fungerer på den måde at du laver en søgning, dernæst klikker du på xml-knappen i højremenuen. Det åbner for en rss-internetadresse som du derefter kan tilføje som subskription på din egen rss-læser, fx Bloglines.
Findory rss-feed
Her kan du bestemme om du vil have ikke-personaliserede eller personaliserede nyheder. Tjenesten fungerer lidt lige som den på Rocketinfo.
Blogdigger
Holder du af at følge med i nyheder som stammer fra weblogs, så er Blogdigger klar med rss-feed. Blogdigger er en af de efterhånden talrige søgemaskiner som søger på weblogs. Den tilbyder også at du kan få rss-feed på dine søgninger på søgemaskinen. Det gør – så vidt jeg kan se – hverken Feedster eller Daypop som ellers er de traditionelt store weblog- og nyhedssøgemaskiner. Disse kan godt nok søge på rss-feed, men leverer ikke selv. Men lur mig om de ikke snart også får det!
Yahoo News
Også de store søgemaskiners nyhedssøgninger har rss-feed, fx Yahoo News. Yahoo News er klart den bedste generelle søgemaskine til skandinaviske nyheder. Den overgår Google News. Den har over 7.000 kilder. I Yahoo News er det muligt at søge geografisk, efter kilde, kategori, sprog, nyhedstype (fx pressemeddelelser) og andre avancerede muligheder.
Aviser med rss-feed
Også mange aviser er begyndt at lave rss-feed til nyheder. Danmark halter langt bagefter. Der er mig bekendt kun tre: Danmarks Radio, Børsen og den mere ukendte onlinetjeneste Flix. (En del magasiner har dog også rss-feeds). Ved at tilmelde deres rss-feed til din læser, modtager du løbende nyheder herfra. Danmarks Radio har 7 forskellige slags alt efter hvilke nyheder du er interesseret i (indland, udland, penge osv.).
Kik og læs mere:
www.metagrid.com Metagrid
bibliotek.kk.dk/uddannelse/brugsanvisning/ajour/rss/view Københavns Kommunes Bibliotekers internetvejledning om Bloglines.
www.rocketnews.com Rocketinfo
www.searchengineguide.com/senews/tech/002317.html Artikel om rss på Rocketinfo
www.findory.com Findory
www.blogdigger.com Blogdigger
www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2004/10/25/BUG1U9ES301.DTL Artikel om hvor vidunderligt det er at bruge rss-feed til nyheder.
meta.wikimedia.org/wiki/Wikinews Vil Wikipedia du også udvikle en Wiki News?
news.yahoo.com Yahoo News
www.dr.dk/nyheder/html/nyheder/service Oversigt over Danmarks Radios nyhedsfeeds
www.borsen.dk/newsfeed/ Børsens oversigt over nyhedsfeed

Ingen kommentarer: