mandag den 25. oktober 2004

Mozilla Firefox – ræv bag øret?
Internetsøgning beskæftiger sig normalt kun med at søge, ikke den tekniske side. Men igennem længere tid har det været heftigt debatteret om browseren Mozilla Firefox skulle være bedre end Internet Explorer.
Der er to sider af det. Det ene er ideologisk. Kan du acceptere at Microsoft sætter sig på internettet med sin browser, oven i købet med ufine metoder som blev brugt over for Netscape. Det andet er rent teknisk: Er den ene browser bedre end den anden? Det ideologiske vil jeg overlade til andre. Det tekniske har jeg afprøvet. Og jeg vil gerne straks sige at jeg kun tager stilling til hvordan internetsider i dag reagerer over for de to browsere. Altså hvordan du som uforstående bruger af de to browsere oplever internettet.
Udseendemæssigt og funktionsmæssigt er der ikke megen forskel mellem dem. Explorer findes i en dansk version. Det gør Firefox ikke, og den er derfor uegnet til brugere som ikke er i stand til at ”oversætte” menuerne.
Nogle internetsider vil ikke kunne læses i Firefox. Det skyldes at webmasterne kun indretter deres websteder så de kan læses i Explorer – og så i øvrigt er ligeglade med om Firefox kan gøre det. Dette kan man ideologisk tage afstand til eller acceptere. Men faktum er at man vil have flere problemer med Firefox end Explorer på det felt. Specielt vil email-brugere blive overrasket.
Fx i Yahoo-mail. Her kan man ikke se redigeringsknapperne (stort/skråskrift, farver osv.). I ofir lægger reklamerne sig i en spalte yderst til højre (i Explorer åbner de i et nyt vindue). Dette er generende for billedet, men til gengæld en fordel når man logger ind. Her bliver man nemlig i Explorer tit afbrudt af at det nye vindue åbner. Og så har man jo også besværet med at lukke dem igen. Opsætningen i andre email kan være anderledes, men kun kosmetisk.
Firefox’ oversigt over de seneste søgninger en en del smartere: Her vises også hvad der gemmer sig bag internetadresserne i en lille hjælpetekst yderst til høre. Og så kan man også i modsætning til Explorer se de små ikoner ved siden af adresserne (favicon). Her viser Explorer som bekendt kun sit eget.
Det ser ud som om at Firefox mere effektivt stopper popups. Det burde Explorer for så vidt også gøre, men systemet er efterhånden blevet godt og grundigt gennemhullet. Det er Firefox ikke (endnu i hvert fald, men hvem ved…?).
En anden stor fordel er at du kan vælge at åbne undersider i et nyt faneblad, ikke bare i et nyt vindue. Dette er faktisk en meget stor fordel i forhold til Explorer: så har du en række faneblade øverst oppe, i stedet for at skulle åbne en helt ny browser og kigge på knapper nederst. Dog kræver det lidt "windows-teknik-kendskab" at lukke alle undersiderne på en gang: du skal højreklikke i et faneblad, hvorefter du i en menu kan vælge at lukke alle på en gang.
Enkelte test synes at vise at det er lettere at downloade. Fx er det lettere at rydde op i alle setupfilerne bagefter. I stedet for at skulle genfinde dem og slette dem. Jeg får det aldrig gjort. Og de ligger sikkert og fylder op alle vegne.
Ved siden af adressefeltet har Mozilla et søgefelt til forskellige søgemaskiner, Google, Yahoo, Ebay, Dictionary og andre. Du kan så selv sætte flere på. Umiddelbart en stor fordel hvis du ikke vil downloade en af søgemaskinernes egen værktøjslinjer. Men bare vil nøjes med søgefunktionen. Det er ganske let: klik på Add Engines, vælg et og klik på linket. Så går der ganske få sekunder før denne er med i dropdown-vinduet.
Hastigheden kan jeg ikke rigtigt finde ud af om er langsommere i Firefox. Men jeg tror det.
Adressesøgningen virker anderledes. I Explorer skriver man som bekendt statue of liberty eller statens museum for kunst, hvorefter en liste fremkommer med de mest sandsynlige fund. Mozilla går direkte til den side som er fundet. Svarende til Googles jeg-føler-mig-heldig knap. Det er vist en smagssag hvad man foretrækker. I det sidste tilfælde er det udmærket. I det første var det måske ikke lige den statslige side man var interesseret i.
Mozilla-tilhængere gør også opmærksom på at der findes masser af faciliteter at downloade. Det er sikkert rigtigt. Jeg er stødt på omkring 8, og der er sikkert langt flere: fjerne uønskede reklamer, kopiere url’er, fjerne uønskede ting på en side, så det er lettere at printe – og meget andet. Men her er det at interesserede selv må søge videre.
Firefox kan i øvrigt downloades ganske gratis. Og den fjerner ikke Explorer. Oven i købet tilbyder Firefix at overføre dine foretrukne fra Explorer. Så du kan sagtens have de to browsere samtidig hvis man ikke har pladsproblemer på sin pc (den fylder 4,5 MB). Det går forbløffende smertefrit at overgå til Firefox, så det skulle ikke holde dig tilbage. ”Take the web back” er Firefox’ slogan.
Link
www.mozilla.org

Ingen kommentarer: