torsdag den 1. juli 2004

Labour Start
Labour Start er en side med internationale nyheder om fagbevægelsen og arbejderbevægelsen. Den startede i 1996. I dag indsamler et ”globalt netværk af 230 frivillige” nyheder fra fagforeninger i forskellige lande, fagblade og alternative nyhedsmedier. Kigger man på korrespondentlisten, omfatter den dog kun 85 aktive, en enkelt dansker Carsten Almskou fra SiD.
Det løber op i 13 sprog, bl.a. engelsk, fransk, spansk (ikke tysk) og mere ukendte som kreolsk, finsk og tyrkisk. Og altså også dansk, hvor kilderne til nyhederne d.d. mest er fagforeninger som SID, Metal og NNF, samt fra DKP-ml’s blad Arbejderen. De danske nyheder er ikke altid aktuelle, hvilket også gælder mange af de andre sprog. D.d. var der dog tre nyheder om konflikten på Danmarks Radio, 2-3 dage gamle.
Så kan man bruge hovedsiden. De internationale nyheder er bedst opdaterede. De fleste nyheder her er på engelsk. Nyhederne på forsiden er opdelt efter denne uges tophistorier og dagens nyheder. Disse sidste er alfabetisk ordnet efter lande. Overvægten er mod USA, men England og Australien er også godt med. Kilder til nyhederne er pressebureauer som AP, BBC, Reuters,
Emner er strejker, virksomhedslukninger, undertrykkelse af arbejdernes rettigheder i forskellige lande. Sat op imod dagbladenes eller for den sags skyld internetmediernes nyheder og arbejdsmarkedet, er det selvfølgelig rart at det her er specificeret ud. Men mon der dog ikke kunne være mere med? Særligt interesserede vil med fordel kunne kigge nærmere på de forskellige kilder og ad den vej måske lære mere om hvilke medier der eksisterer rundt omkring i verden om arbejderbevægelsen.
Ønsker man ikke at kigge hver dag, er der mange muligheder for RSS-feeds til nyheder fra forskellige lande. Dem er der en snes af. Derudover kan man tilmelde sig en postliste med nyheder hver torsdag.
Det er uklart om Labour Start har nogen politisk profil. 1998-2002 var den under Labour and Society International (LSI) som er en NGO og FN lobbyorganisation som arbejder rundt omkring i verden for menneskerettigheder, bl.a. med børnearbejde.
Link
http://www.laborstart.org/

Ingen kommentarer: