onsdag den 9. juni 2004

Svenskerne overhaler os: Fuldteksttidskrifter på internettet
Det går langsomt, men det begynder! Det har i lang tid været muligt at søge fuldteksttidsskriftartikler gratis på Find Articles. Noget tilsvarende mangler vi for Danmark. Her skal man i bedste fald vide hvilke tidsskrifter som ligger online og så søge fra deres adresse. Men et overordnet søgested som søger i alle tidsskrifter på en gang mangler. For avisernes vedkommende er der Infomedia, men der er kun adgang mod betaling, fx fra visse bibliotekers og skolers computere.
I Danmark arbejdes der på noget sådant med udvalgte artikler fra centrale tidsskrifter. Men intet er endnu lanceret. Her er vores større nabo, Sverige, langt foran. Det er Internetbrus som gør opmærksom på Directory of Open Access Journals, lavet af Lunds Universitetsbibliotek. Fra dette emnekatalog er det muligt at søge i 277 ud af i alt 1111 tidsskrifter med foreløbig 48.686 artikler (ifølge hjemmesidens forside d.d.).
Der er en alfabetisk indgang til tidsskrifterne, et emnekatalog (med 16 hovedkategorier) samt en søgefunktion. Søgefunktionen er ikke at anbefale i første omgang hvor der ikke er så mange artikler indekseret endnu. Men emnekatalogen giver et ganske godt og lovende indblik i hvad der er i vente, når samtlige tidsskrifter ligger der. Det er altså ikke svenske tidsskrifter, men især engelske tidsskrifter. Og indrømmet: det er da ikke de mest kendte. Men den faglige kvalitet ser ud til at være i orden på den lille snes tidsskrifter jeg afprøvede. Og hermed også være sagt at dette især er et emnekatalog for studerende og forskere.
Mange af artiklerne ligger som pdf-filer, så husk lige at få installeret Adobe Reader. Et stort til lykke til svenskerne! Der fik I os her i Danmark. Gid vi havde noget tilsvarende. Fx har Danmarks Pædagogiske Bibliotek, Danmarks Tekniske Universitet og andre onlineadgang til værdifulde tidsskrifter, men kun for de som begiver sig til Emdrup og Lundtofte.

Ingen kommentarer: