tirsdag den 20. april 2004

Kort om berømte personer: Ask
Søgemaskinen Ask (tidligere Ask Jeeves) har nu føjet en ny facilitet til rækken af andre paratviden-lignende søgninger: berømte personer. I virkeligheden søger den blot i et leksikon over berømte personer (Who2). Men det er selvfølgelig ikke altid man lige tænker over at der også findes sådan et.
Ask har også lignende paratviden klar når du søger på aktuelle personer (fx Saddam Husssein): så henviser den til nyheder, hvis du fx skriver ”capital of Denmark”, får du at vide at den hedder Copenhagen.
På tilsvarende måde fungerer den nye berømte-personer-søgning. Prøv fx med
[napoleon]
Så kommer der umiddelbart under søgeboksen et billede af Napoleon, hvor starten af teksten om ham er (klik eventuelt på More for mere tekst), samt et link til billedsøgning. Billedsøgningen her viste et bedre resultat end en almindelig billedsøgning på fx Google's billedsøgning.
Kigger man i Who2, finder man hurtigt ud af at det ikke er de mere akademiske personer der her er indekseret. Fx er Kierkegaard ikke med. Det er så til gengæld kultbandet King Crimson og TV-serien Dr. Kildare (som henviser til skuespilleren George Richard Chamberlain.
Den nye facilitet udbygger Ask som den maskine man kan bruge til almindelige dagligdags paratvidenspørgsmål. Til noget sådant er Google, Teoma og Yahoo tit alt for brogede. Men det synes som om Ask her er ved at finde sin niche.
Links:
www.ask.com Ask Jeeves
who2.com/index.html Who2

Ingen kommentarer: