Leksika på internettet
Internetsøgning startede 13. januar 2004 en lille serie med centrale og gratis leksika på internettet. For at vække læsernes interesse for den slags internetsider og hjælpe fans af leksika. Nederst er en liste med tidligere indslag. Bemærk at der med tiden kommer flere til end oprindeligt beskrevet her. Så det kan altid betale sig at checke denne liste…
DK50
Eric Weisstein's World of Science består af leksika inden for emnerne astronomi, videnskabelige biografier, kemi og fysik. Eric Wesstein er videnskabsmand med høje grader i fysik og astronomi. Internetencyklopædist og har fået assistance fra folk som arbejder på internettet. Det er lidt særpræget, så det bør nærmest opleves. Der er begrebsforklaringer, diagrammer, formler og krydshenvisninger. Det er både alfabetiske og emneindgange.
scienceworld.wolfram.com
DK52
History of Astronomy har også et omfattende biografisk leksikon over personer som har forbindelse med astronomi. Dvs. astronomer, videnskabsfolk inden for andre videnskabsområder som har forbindelse til astronomi, instrumentmagere, har fået opkaldt en måne, stjerne eller planet efter sig, astronauter m. fl. Tycho Brahe er selvfølgelig repræsenteret med omfattende links til andre kilder. Oprindeligt tysk, men nu vedligeholdt af International Astronomy Union.
www.astro.uni-bonn.de/~pbrosche/hist_astr/ha_pers.html
DK52.98 Astronautik
Encyclopedia Astronautica. Astronautik beskæftiger sig med astronauter, rumfartøjer, raketter og den slags. På forsiden kan det være lidt svært at orientere sig, men prøv med den alfabetiske liste. Det er ganske omfattende. Under bogstav finder du således alt om forskellige rumfartøjer, Gagarin, Gemini-ekspeditionerne osv. Hvert opslag er detaljerede beskrivelser af emnet og en del billedmateriale. Også af de russiske Soyuz, europæiske Ariane osv. Ud over leksikonnet er det en informationsmættet side.
www.astronautix.com
DK 53
Biokemisk leksikon lever op til formålet om at være en let adgang til biokemi og kemi. Om det så også er ”sjovt at gå på opdagelse på siderne” er så mere diskutabelt. Under Salicylsyre får man en kort forklaring, formel og tegning, samt et par andre henvisninger
www.biosite.dk/staabi/staabi.htm
55.8 Meteorologi
Danmarks Meteorologiske Institut står bag dette leksikon, som egentlig bevæger sig på grænsen til at være en ordbog. Det er en online version af Munksgaards ”Vejr for alle”, men bliver løbende ajourført. Og så er det på dansk.
http://www.dmi.dk/dmi/index/viden/meteorologisk_leksikon.htm
Ingen kommentarer:
Send en kommentar