søndag den 7. marts 2004

Keesing: Historiske kilder til københavnere.
Københavns Kommunes Biblioteker har for kommunes indbyggere givet adgang til Keesing’s Record of World Events.
Keesing indeholder nyhedsagtige oplysninger om politiske begivenheder i hele verden, dog med en klar hovedvægt på den vestlige verden. Kilder er aviser, tidsskrifter, nyhedsbureauer og officielle publikationer. Hvis man er interesseret i valg, afstemninger, politiske personer, internationale aftaler eller regeringsomdannelser (inkl. ministerlister), vil man som regel kunne finde her.
Artiklerne går helt tilbage til 1960. I perioden 1960-65 har 28 begivenheder i Danmark fundet vej til Keesing. Til sammenligning er der for perioden 1960-1969 70 artikler om Brasilien, 71 om Argentina, 158 om Nigeria og 49 om Malta. Hvilket mere end antyder at fokus er på den vestlige verden.
Keesing har både en avanceret og en ”Basic” søgning. Den enkle søgning er for så vidt nok den nemmeste at gå til. Her kan man afgræsen på land, emneord og tidsperiode, ligesom man kan vælge at få posterne sorteret efter relevans, kronologisk (de nyeste først) og omvendt kronologisk (som dækker over at man får de ældste først).
Bemærk at region og land skal passe sammen, hvis man ikke kun vil have artikler om forhold mellem et land og en anden region.
Er man interesseret i at læse om alle folketingsvalg og kommunalvalg i Danmark siden 1960, er det eneste problem bare at finde det rigtige ord. Jeg startede med elections (flertal). Ved at indstille tidsperioden fra 1960 til i dag, fik jeg 42 ”matches”, som startede i 1960 og sluttede i 2000. Af en eller anden grund fik jeg altså ikke november-valget 2001 med. Det kom til gengæld ud med søgningen government. I stedet prøvede jeg så election (ental). Så man bliver altså nødt til at prøve sig lidt frem. I dette tilfælde vidste jeg jo at der måtte være noget galt med søgeordet. Men hvis man ikke er klar over det, ja hvad gør man så? Resultatet var dog at jeg både fik en kort omtale, en stemmetabel og en ministerliste.
Så meget klogere prøvede jeg så at finde noget om det berømte septembervalg i Chile 1970 hvor Allende blev valgt. Og det lykkedes. Der var en pænt lang informativ artikel, en lille tabel over stemmetallene og nogle politiske kommentarer fra nogle af de implicerede.
Som sagt kræver det altså at man er registreret som låner hos Københavns Kommunes Biblioteker. Adgang fås fra nedenstående adresse. Man skal udfylde en lille boks med sit cpr-nummer og pinkode for at få adgang.
Link:
http://bibliotek.kk.dk/soeg_bestil_forny/opslag/fjernadgang/engelske/

Ingen kommentarer: