fredag den 21. marts 2003

Om flere nyheder om ”den 2. Golfkrig”
Internettet giver nogle enestående muligheder for selv at lege journalist. I stedet for at være afhængig af nyhedsudsendelserne. Internettet ændrer folks måde at finde nyheder og information. Om det kan du læse i en artikel i About.com. Skrevet af Jennifer Laycock .
For de der selv skulle få lyst til at prøve, er her nogle gode startsteder:
www.allyoucanread.com og www.abyznewslinks.com er to meget omfattende indekser over magasiner og aviser verden over.
Andre forsøger at zoome ind på Irak. Her forslag, alle fra USA, men ikke nødvendigvis af den grund særligt Bush-venlige.
Journalisten Al Tompkins fra Poynter Institute har lavet et udvalg fra nyhedsbureauer, irakiske aviser på arabisk og engelsk, satellit-tv og radiokanaler m.m.
The Carnegie Endowment for International Peace har mere baggrundsrettede links. Udover nyheder linker de også til fx nøgledokumenter, information om USA's politik over for Irak.
The Council on Foreign Relations udgiver bl.a. bladet Foreign Affairs. Hvis man er specielt interesseret i Bush-regeringen, kongressen og FN.
Librarians Index to the Internet har en god samling, både af baggrundslink og af henvisninger til forskellige nyhedskilder.
Danske Jubii har lavet en særlig Irak-guide opdelt i forskellige temaer.
Her er et par eksempler, udvalgt fordi de bringer øjenvidneskildringer fra Irak/Bagdad:
Electronic Iraq Skrevet af nogle fredsaktivister.
Al Ahram. Et egyptisk ugeblad på engelsk.
Som mange sikkert vil have opdaget er alle netsider fra Iraks regering ikke tilgængelige.
Også på weblogfronten sker der noget. Jeg har været lidt vaklende overfor om jeg skulle bringe nogle adresser på soldaterweblog. Det er kun den ene part (USA) som producerer den slags – så vidt jeg ved. Og nogle vil måske også finde sådanne weblogs usmagelige. Jeg har dog alligevel bragt tre adresser så læserne selv kan beskue dette nye fænomen:
www.lt-smash.us ”L. T. Smash” er et dæknavn for en marinesoldat fra USA. Han har været i Golfen siden december 2002.
www.rooba.net/will Endnu en soldat
www.forbes.com/2003/03/20/cx_ah_0320warblogs.html Har en liste over disse krigsweblogs. Her forsøger man at rangere dem efter tekniske kvaliteter. Siden er lidt svær at finde rundt på.
Generelt om disse links: Nogle af dem produceres under vanskelige forhold og er derfor ofte ”nede”.
Derimod har jeg ikke kunnet finde nogle samlede weblogoversigter fra andre af de involverede parter. Hvis du kender til sådanne, hører jeg endog meget gerne fra dig!
En læser har allerede fulgt denne opfordring:
www.cooperativeresearch.org Center for Cooperativ Research (tilføjet lørdag den 29. marts, med tak til AN)

Ingen kommentarer: