fredag den 10. januar 2003

Hurtig og kvalificeret metasøgning: ez2www
En kollega tippede om metasøgemaskinen ez2www. Et godt tip. Navnet lyder underligt, men prøv at udtale på engelsk: Easy to www, altså: let til WWW. Metasøgemaskiner har aldrig været min kop te, men efter et par måneders brug må jeg konstatere det samme som med Google: Den fungerer! Med alle de forbehold der nu engang er, fordi ingen søgemaskiner i dag er optimale.
Ez2www er både en ordsøgemaskine og et emnekatalog. Begge dele giver hurtigt pæne kvalitetssider. Den er nem at overskue. Først og fremmest vil jeg gerne anbefale den til søgninger inden for bestemte fag. Her dur de store søgemaskiner som Google og All the Web sjældent, de giver enten for mange urene resultater eller forstår slet ikke søgeordene.
Ez2www’s ordsøgemaskine søger som den eneste metasøgemaskine også i Google og All The Web, udover i Dmoz, Altavista, MSN, Yahoo, Giraffen, Jubii og Yahoo. Sorteringen synes at foregå efter nogenlunde samme metode som Google: gode resultater først. Fundene får procentsatser.
Til højre er mappe-opdeling (Cluster), men de er sjældent givtige.
Nederst kan man se hvor mange fund maskinen har fundet i hvilke søgemaskiner.
Emnekataloget har en lokal (dansk) version, men brug den generelle (under Categories), den danske er for tyndbenet. Kategorierne fungerer som i alle andre emnekataloger (fx Yahoo), med hovedoverskrifter og et skiftende antal undermenuer. Denne del af emnekataloget er lige så godt som så mange andre emnekataloger, Yahoo, Dmoz osv. Det nye er imidlertid under menuen ”Invisible Web”. Det er en lidt misvisende overskrift: Søgninger her foregår ikke kun i det usynlige web, men også i det synlige. Det skal snarere forstås som steder hvorfra man kan søge i det usynlige web. Bortset fra det, så det en ikke tidligere set facilitet som er meget anvendelig hvis man står og skal bruge en specialsøgemaskine. Og det bør man vænne sig til!
Tag fx under leksika: her kan du søge i 7 leksika på en gang, inkl. Encarta og Britannica. Eller under Law: Findlaw, under kristendom på Bibel-søgemaskiner osv. osv. Sådanne specialsøgemaskiner kan man også finde frem på andre måder, men ingen overgår ez2www i overskuelighed. Det kræver nemlig megen indsigt i et fag for at finde de rigtige søgemaskiner til dette fag. Her er overlades du ikke på herrens mark. Det kan så godt være at udvalget ikke er det bedste, men i hvert fald lader ez2www dig ikke i stikken!
Søgemaskinen har mange landeversioner, dvs. brugerfladen er på dansk med danske aktuelle nyheder. Hvis jeg skulle søge noget om Sverige, kunne jeg vælge den svenske.
Ez2www vinder ved nærmere eftersyn og brug. Hver gang jeg har besøgt siden har jeg fundet flere udmærkede funktioner ved den.
Et stort minus er at maskinen af og til er langsom, af og til sætter den helt ud. Desuden er der ingen avanceret søgning. Klikker man på avanceret søgning, kommer man blot over i et emnekatalog over specialiserede søgemaskiner.
(Se også artikel i Politiken, Lørdagsliv, 4. januar 2003, s. 16)

Ingen kommentarer: