torsdag den 26. januar 2006

Google i Kina
Blogger har været nede i dag indtil ca. 14.30, og det har ikke været muligt at lave kommentarer eller skrive. Så hvis du har prøvet på det, er det altså grunden. Nu til dagens indslag.
Som ventet har Google nu indtaget det kinesiske marked ved at åbne et kontor. Hidtil har Google måttet nøjes med et kontor i Hong Kong, og reserveret adressen www.google.cn. I den forbindelse flyder medierne over med om Google nu har bøjet sig for den kinesiske regerings censurkrav eller ej.
John Batelle diskuterede for et år siden Kina med den ene af Googles grundlæggere, Sergey Brin. Han var forsigtig med at udtale sig om Kina: det er et stort marked og vi må finde en måde at håndtere det. Hvis kineserne ikke får adgang til Google, vil det i sig selv være en bagdel. Faktisk har den kinesiske regering før blokeret Google, så de over 100 mio. kinesiske brugere slet ikke kunne bruge den. Og til kritikerne af det synspunkt sagde Brin, at de har en pointe, ”jeg er sikker på at vi ikke vil være perfekte for alle til alle tider”.
Brin har i dag igen forsvaret synspunktet i CNN.
I hvert fald har Googles com-udgave (www.google.com) ifølge adskillige weblogkilder kunnet bruges og vise resultater ved anvendelse fra Kina.
Orville Schell (Berkeley Universitet) betegner Kina som en underlig hybrid mellem en ”miscegenation” af leninistiske institutioner og politiske strukturer fra den stalinistiske periode i 1950’erne blandet op med import af dynamiske markedsstrukturer og værdier. Mange økonomiske reformer, men stort set ingen politiske. Hvis det lykkes den kinesiske regering at stække Google, vil det kunne danne præcedens i diktaturstater.
Det ser ud til at Google vil blokere for visse websider efter den kinesiske regerings anvisninger. Flere weblogs har billeder af hvordan sådanne forbudte søgninger ser ud fra Kina, bl.a. Erik Stattins weblog, My Markup og Google Blogoscoped, og igen Blogoscoped.
Blandt de forbudte søgninger er bl.a. Taiwans uafhængighed, massakren på den himmelske freds plads, Tibet, Falun Gong, Dalai Lama og kritik af Kommunistpartiet. Men på trods af det mener Andrew McLaughlin fra Google, at Google kan bidrage positivt og meningsfyldt til Kinas udvikling. Modsat hvad Reporters Without Borders mener. De har tidligere kritiseret Yahoo og Microsoft for lignende, og så ellers Google som den sidste bastion. I øvrigt er det ikke første gang Google har føjet sig for et lands regering. Det er bl.a. sket i Tyskland og Frankrig.
Det er ikke alle Googles services som vil blive tilbudt. Kun websøgning, nyheder, lokalsøgning og billeder. Men ikke fx Gmail og Blogger. En kinesisk, uidentificeret blogger skriver resigneret at Google har sat kokmmercielle interesser over politiske, og kalder dem kujoner.
Mange nyhedsindslag kalder Googles aftaler med den kinesiske regering som et knæfald for censur.
Læs mere
Weblogs og nyheder flyder over med artikler. Her en udsøgt del af dem
John Batelle.
John Batelle.
SeattlePi.
Guardian.
ABCNews online.
WETM News.
It Seems To Me.
Netscape.
CNN. og Sergey Brin i CNN
My Markups indslag om censurerede sider.
Google Blogoscoped om forbudte søgninger. Og igen
Google weblog om Google News i Kina.

Ingen kommentarer: