torsdag den 15. juli 2004

Endnu et slaw for rss-feeds.
Internetsøgning omtalte for første gang fordelene ved Rss-feed 28. april 2004. Her stod bl.a.:
”Mange internetsider tilbyder et såkaldt rss-feed. Det betyder at hver gang den opdateres, giver den besked til dem som har bedt om det. Det fungerer næsten som en email: hver gang internetsiden bliver opdateret, sender den ændringen til abonnenten. Forudsætningen er at du anskaffer dig en såkaldt rss-reader. Det kan du gøre på to måder: enten downloade et program fra internettet (der findes både gratis og nogle der koster penge), eller du kan bruge en internetservice. Begge fungerer som sagt næsten som en email: du åbner programmet (eventuelt via login og password), kigger på hvad der er sket siden sidst og læser de interessante nyheder.”
Rss er et xml-format som tillader ”syndikering”, dvs. deling af websiders indhold. Ikke nødvendigvis hele sider, men fx de dele som løbende opdateres.
Jeg har nu arbejdet med rss-feeds i nogle måneder og vil gerne slå endnu et slaw for at bruge disse. Det er enkelt at installere og bruge Bloglines, og det er gennem praktisk brug at man bliver opmærksom på de store fordele ved rss-feeds. Alene dette at man kan samle sine abonnementer et andet sted end fx sin email, hvor de ofte ender som ulæst post.
Et af begynderens største problemer er at finde sider med rss-feed. Her er to gode eksempler på rss-feeds:
BBC’s nyheder. På denne side kan du såmænd da også læse lidt om hvad rss-feed er, hvordan du gør og hvad du kan abonnere på af nyheder på BBC (pt. er der 18 emner).
Amazon, den store internetboghandler, har et omfattende emnekatalog. Her har du mulighed for at se hvilke nye bøger der er kommet inden for det eller de emne® som de interesserer dig for.
Det er en nem måde for bibliotekarer og andre boginteresserede at holde sig orienteret om hvilke nye bøger som Amazon har i sit katalog. Eneste bagdel er at Amazon ikke fortæller hvem bøgerne henvender sig til: om det er triviallitteratur eller videnskabelig litteratur fx
I USA er enkelte biblioteker begyndt at tilbyde deres lånere rss-feed. Det betyder at biblioteksbrugerne kan følge med i hvad der sker på bibliotekets hjemmeside. Som eksempel kan nævnes biblioteket ved Louisville Universitet. Eller hvad med nogle tyske, for en gangs skyld: Hamburgs Tekniske Universitetsbibliotek, Institut für Politikwissenschaft og Universitäts- und Landesbibliothek Münster.
Københans Kommunes biblioteker er også med i front, foreløbig med 2 feeds: Et om Nyt om Bibliotekerne i København og et andet om servicenyheder.
I dag tilbyder biblioteker ofte nyhedsbreve. Så hvorfor ikke bare tilmelde sig en postliste eller abonnere? Postlisternes indhold er lavet af websidernes ophav. De udsendes kun en gang i mellem, mens et rss-feed giver besked med det samme. Derudover vælger du med et rss-feed selv hvad du vil have. Det kunne jo være andre ting end de som biblioteket troede du var interesseret i.
Mange bibliotekarer laver weblogs rundt omkring i verden, og de har også rss-feeds. Libdex forsøger at lave en liste over biblioteksweblogs med angivelse af rss-feed..
Ud over bibliotekarer, journalister og andre vil også: selskaber, forskere, universiteter, foreninger, private virksomheder med fordel kunne bruge lidt tid på at finde nogle gode rss-feed og på denne måde holde sig orienteret. Her et eksempel:
EEVL: the Internet Guide to Engineering, Mathematics and Computing, drives af engelske specialister fra universiteterne. Guiden henvender sig især til de højere uddannelser og forskere, men også andre interesserede. De har bl.a. nogle vejledninger.
Fremtidens rss-læsere vil sandsynligvis kunne en del mere end de nuværende. Bl.a. kunne finde feeds som du ellers ikke er opmærksomme på. Bloglines har allerede en facilitet hvor du kan finde en liste med rss-feeds som ligner dem du allerede abonnerer på. Lidt i stil med de automatiske web-søgninger fra de store web-søgemaskiner. (Såkaldte costumized feeds). Sådanne findes allerede, men de er ikke gratis.
Link
Vejledning til Bloglines med links til hvor du kan finde rss-feeds, rss-læsere m.m.

Ingen kommentarer: