Hallo… er der nogen?
Ofte hører man at ”jeg slår det lige op på internettet”. Men det gør man så ikke ”lige”. Og det er der flere forskellige grunde til, nemlig begrænsningerne i samtlige søgemaskinernes måde at virke på i dag.
Søgemaskinerne søger nøjagtigt på de ord som du skrive. De er ude af stand til at finde ud af meningen med spørgsmålet, ej heller hvad du forventer. Når du fx søger på [”mick jagger”] for at læse historien om dette store popidol fra Rolling Stones, så får du ganske vist enkelte gode sider, men du skal rode rundt mellem ulidelige fansider, merchandise-sider, pladeforretninger osv. osv. Disse rangerer nemlig for det meste højt i sorteringen fordi det er de sider som efter søgemaskinernes sorteringsmekanismer er vigtigst.
Supermarkedssyndromet. Du står nu over for måske flere tusinde fund, forklaret med brudstykker af de linjer, hvori dit søgeord optræder. Ofte er de uforståelige, tvetydige, men også en smule lokkende. Du kaster dig altså ud i at kigge på de som ser interessante ud. Inden du får set dig om har du brugt timer på at gennemse sider som du godt nok måske engang i fremtiden vil få brug for – men det var altså ikke det som du var ude efter lige her og nu. Som i et supermarked har du allerede konsumeret 50 andre ting end de som stod på dosmersedlen.
Dosmersedlen! Heldigvis opdager du det i tide og vender tilbage til dit oprindelige formål uden at lade dig distrahere af de lokkende tilbud. Men hvor er så det du var ude efter? Det viser sig at de faktisk ikke fandtes på blandt de første 50 fund. Opmuntrende lyder det så fra samtlige søgemaskinevejledninger: Prøv at lave din søgning om, udskift et ord, stav det på en anden måde, brug Boole’ske operatorer, anførselstegn, feltsøgning…. Kort sagt. Du mobiliserer hele din viden om søgemaskinernes avancerede søgemetoder. Hvor du før blev forhindret i at nå målet ved at blive distraheret, har du nu i stedet kastet dig ud i en heksedans med tastaturet: Gentagne søgninger stryger hen over skærmen. Indtil du måske tænker: Hvordan var det nu med disse computere…. Skulle du ikke hjælpe os af med det kedelige, gentagne rutinearbejde?
Er det overhovedet derude? Spørger du så måske dig selv: Er det overhovedet derude? Jo, der er meget, forfærdeligt meget, milliarder af sider. Men langt fra alting. Slet ikke når vi snakker dansk. Det offentlige er der – det har de skullet i årevis ifølge lovgivningen. En hel del organisationer er der, fagblade, frivillige organisationer osv. Men langt fra alle. Avisartikler skal du betale for. Videnskabelige tidsskrifter er der slet ikke, til nød måske mod betaling. Universiteterne er der stort set ikke. Her kunne danske universiteter lære af de svenske, som er begyndt at lægge deres forsknings resultater frem i en weblog, Swedish Research News .
Så summa summarum: Internettet er et spændende nyt informationsmedie. Men søgemaskinerne opfylder overhovedet ikke internetsøgeres behov for præcise søgninger.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar