onsdag den 5. februar 2003

Specialiserede emnekataloger
Internettet vokser til stadighed. Søgemaskinerne får stadig større og større indekser. Alt sammen fint nok, men det betyder også at man ved at bruge de generelle søgemaskiner som Google, Alltheweb og Altavista er nødsaget til enten at blive stadig dygtigere til at forfine sine søgninger eller bruge mere og mere tid på at gennemse de mange fund.
En anden måde at gå til nettet på er at anvende emnekataloger. Men udvælge dem med omhu. De generelle emnekataloger som Yahoo, Jubii og Sol er ofte ubrugelige hvis man er interesseret i informationer som går ud over dagligdags spørgsmål og hvis man vil gå mere i dybden med et emne.
Nedenfor nogle emnekataloger som har specialiseret sig i at udvælge kvalitetssider. De er nemme at manøvrere rundt i ved hjælp af gennemskuelige oversigter og emneordsregistre. De er gratis og forholdsvis rippet for de irriterende reklamer. Og så er det muligt at abonnere med nyhedsbreve om hvilke nye links der er kommet. Desuden er hvert link beskrevet i en kort tekst, så man hurtigt kan afgøre om man vil bruge tid på det.
Folkebibliotekernes netguide. (www.fng.dk) er de danske folkebibliotekers internetflagskib. Det vedligeholdes af bibliotekarer i hele Danmark med hver deres specialområde. Pt indeholder det ca. 4.300 links. Der er både mulighed for at søge fritekst, emne og titel.
Librarians’ index to the internet (www.lii.org) er de californiske bibliotekarers pendant til FNG. Den startede allerede i 1990 og er nu oppe på over 10.000 links.
Infomine (infomine.ucr.edu) er University of Californias emnekatalog over 40.000 akademiske llinks. Det startede i 1994 og vedligeholdes af bibliotekarer fra universitetet.
Ressource Discovery Network (rdn.ac.uk) er et samarbejde mellem mere end 60 forskellige højere læreanstalter, forskerorganisationer og British Library. Det fungerer lidt anderledes end de ovenstående. Men ved at bruge øjnene finder man hurtigt ud af hvordan. Emnekataloget er en slags hovedindgang til andre højkvalitetsemnekataloger som Social Science Information Gateway (SOSIG), Physical Sciences Information Gateway (PSIgate), Humanities Hub m.fl.
De ovennævnte emnekataloger er generelt orienterede. Derudover findes der en række gode emnekataloger som har specialiseret sig inden for bestemte fagområder. Som et eksempel kan jeg nævne ERIC. Det er et specialkatalog for pædagogik, opdragelse, uddannelse og undervisning. Det adskiller sig imidlertid fra mange andre meget akademiske specialemnekataloger ved at have en mere alment tilgængeligt del, Eric Digest. Det er folkene bag ERIC som laver let tilgængelige leksikon-agtige artikler om aktuelle temaer inden for området. Pt er det blevet til over 4.000 emner!
www.ericfacility.net/ericdigests/index/
Det er ordnet i numre, men har også en søgefunktion. Prøv fx på det aktuelle læringsbegreb situeret læring, eller på engelsk situated learning. Her fås en ca. 3-siders gennemgang af de væsentligste elementer i den. På denne måde kan emnekataloget også udfylde en funktion som et udvidet leksikon.

Ingen kommentarer: