tirsdag den 21. maj 2013

Google svarer før man spørger

I søgemaskinernes barndom var det meget almindeligt at vi troede de var sådan en størrelse som man kunne stille spørgsmål på hverdagssprog. Meget snart lærte vi at vi skulle forsøge at søge på ord som rettede sig ind efter det sprog som hjemmesiderne var skrevet i. Siden har der været utallige forsøg på at finde koden til "det semantiske web", altså dette med at brugerne kan "konversere" med en søgemaskine. Hos Google hedder det siden maj 2012 the Knowledge Graph.

Nej. I dag kan du ikke snakke med Google. Du kan fx ikke spørge Google om hvordan du har det i dag. I stedet får du Googles bedste bud på fund med de ord som du har skrevet i søgefeltet, I dette tilfælde en henvisning til en søgeoptimeringsside og hvordan du kan sige hvordan har du det i dag på forskellige sprog. Det er ikke fordi Google er for genert, men sådan fungerer den altså bare.

Indtil videre har det været svært at se denne Knowledge Graph som andet end en prøvevideo.  Den udnytter informationer fra en række leksika og skulle indeholde omkring 600 "objekter" med mere end 18 mia. fakta, ikke paratviden, men forbindelser mellem de forskellige objekter. Googles udvikler på dette område, Amit Singhal, opridser Googles fremtidige virkemåde som:
  1. Besvare spørgsmål.
  2. Konversere
  3. Forudsige.
Selv opfatter han det som at man kan "snakke" med computeren. Det indebærer også at søgemaskiner som sådan ikke længere kommer til at se ud som vi kender dem. Med søgefelt osv, men ved bare at skrive "OK Google". Hensigten er at når du spørger om et eller andet, så vil Google ud fra sit kendskab til hvad andre traditionelt så spørger efter, allerede give dig svaret.

Funktionen virker allerede for engelsk, polsk, tyrkisk og kinesisk. Men andre sprog følger efter. Derudover også andre specialsøgemaskiner som fx Maps. Jeg har ikke umiddelbart kunnet se funktionen i brug ved at bruge den engelske udgave af Google. Så måske skal vi bare have lidt tålmodighed.

Ingen kommentarer: