fredag den 30. november 2012

Kamp om et frit internet?

Skal det overlades til de enkelte stater at kontrollere registreringen af internetadresser, eller skal det som nu ske via internationale organisationer, som så måske uddelegerer til nationale, uafhængige organisationer? Det bliver måske afgjort den 3. december.

Der er vel ikke mange som til daglig tænker over at domænenavne og internetadresser er styret af ICANN. Se eventuelt ældre artikler på Internetsøgning. Organisationen kan kritiseres (og bliver gjort det) for hvordan dette sker. Den styres af en skønsom blanding af private, offentlige, ikke-kommercielle osv. interesser. Med alt hvad dette medfører af for-og bagdele.

En anden organisation er ITU, som er styret af lande, mens private organisationer skal betale for at deltage, men uden stemmeret. Det er den organisation som overvåger International Telecommunications Regulations (ITRs). Altså de international aftaler som bl.a. internettet er bygget på.

Bestemmelserne om dette er meget gamle, og den 3. december skal det hele genforhandles af FN i Dubai på en konference, World Conference on International Telecommunications (WCIT). Et forslag fra Rusland om at overdrage kontrollen med internettet til nationale regeringer og ITU er på forhånd lækket. Formålet er regeringer skal kunne kontrollere ind- og udgående internettrafik, med slet skjulte politiske hensyn.

Og har vakt en del furore blandt internationale NOG'er som Greenpeace, International Trade Union Conference, men også Google har protesteret mod dette. ITU har på deres blog afvist at der skulle være noget ønske om at gøre det mindre demokratisk.

Det kan ikke overraske at diktaturstater som Rusland, Kina, Nordkorea, Myanmar, Iran og andre er interesserede at have så megen kontrol over deres lande som overhovedet muligt. Men også lande som Brasilien, Indien, Sydafrika har vist interesse for noget sådant. Og generelt har FN forsøgt at overtage kontrollen med ICANN. Men spørgsmålet er om de kan presse resten af verden til det?

Link
Google aktionsside.
ComeOn.
CNet.
ITU erklæring i forbindelse med mødet.

Ingen kommentarer: