onsdag den 8. august 2012

Bibliotekernes digitale tilbud

De fleste biblioteker har en række digitale tilbud. Indholdet er noget anderledes end det du måske er vant til. Såvel indholdsmæssigt som teknologisk bærer de generelt præg af hvordan de er blevet til: Udbyderne (forlag, musikselskaber mv.) synes at tilbuddene er alt for billige, og kan åbenbart ikke rigtigt se fidusen i at det er bibliotekerne som skal formidle det. For bibliotekerne er ordningerne dyre.

Alle tilbud er beregnet til at kunne bruges på PC, Mac og tablets. Det første er rimeligt ukompliceret. Mac noget besværligere, men tablets har lang vej igen. Hvis du skal undgå alt for mange frustrationer, er det en god ide at læse vejledningerne mere end grundigt. Herefter orientere dig på siden. Men det er ikke altid nok. Faktisk er nogle af de bedre vejledninger på YouTube eller findes som ekurser. Selv det kan ikke være tilstrækkeligt, så du kan blive nødt til at ringe til den lokale nørd. I København hedder han John og arbejder på Blågårdens Bibliotek.

eReolen. Her kan man finde omkring 2.700 titler fra omkring 60 forlag. Og fortrinsvis skønlitteratur. Det er  lavet for at læse på tablet eller e-ink (ebogslæser, specielt beregnet på ebøger, kan bl.a. bruges i sollys). Adgang får du ved at logge på under det bibliotek du hører til. Det kan være en prøvelse at oprette et Adobe-ID. Instruktionsvideoen kan hjælpe på vej, men den lægger ud med at søge på internettet - Google. Fint nok, men da målgruppen (de internetsvage) nok mest har Explorer installeret, får de ikke Google, men Bing som søgemaskine. Den giver ikke Adobe som førsteresultat som vist i instruktionsvideoen. eReolen er vel det bedste bud på en 'succes' hvad angår det digitale. I København er den et par gange "løbet tør" på grund af pengemangel.

BibZoom. Her kan du streame eller låne musik. Hvis eller at du ved hvordan man gør. Hvis du er nybegynder, kan det være noget svært at finde ud af. Kig eventuelt på en instruktionsvideo. Du skal downloade Bibzoom, og for at det fungerer, skal du have Microsoft Silverlight installeret. Dernæst skal du logge på via dit bibliotek. Bibzoom minder på mange måder om Spotify. Og i forhold til ½ år siden, er den blevet noget nemmere at finde ud af.



Filmstriben. Har forskellige målgrupper: Lænestolen (hjemmefra), Folkeskolen og Biblioteket. Der kan være specielle titler som kun kan ses et af stederne, men mange kan ses alle tre steder. Heller ikke helt nem: Start med Teknik, især under Systemtjek hvor du kan se om det er muligt at vise film på din computer (Cookies, dansk ip-adresse og Silverlight er forudsætninger). Vælg film, se filmen med pinkode. Filmstriben kan ikke vises på tablets. Og rygter vil vide, at det en gang imellem ned i weekenderne.

Netlydbog. Udbuddet er fortrinsvis skønlitteratur. Opsætningen af Netlydbog er noget besværlig og omstændelig, bedste bud er hjælpemenuen, en 7 minutter lange instruktionsvideo til Netlydbog fra Stevns Biblioteker eller eKurser.nu.

Ingen kommentarer: