onsdag den 16. februar 2011

Mens vi venter på digitaliseringen ....

Som nævnt i tidligere indslag her på Internetsøgning, findes der flere tusinder digitaliserede danske bøger i Google Books. Men vi bliver bare ikke umiddelbart opmærksomme på dem når vi søger på biblioteksbaserne. Det prøver jeg nu at råde bod på.

Jeg er begyndt at lægge link fra Københavns Biblioteksbase til Google Books. Måske kan de gøre gavn i en større sammenhæng ved at blive eksporteret til Bibliotek.dk. I første omgang er der kun tale om fuldtekstmonografier. Men henvisninger til flerbindsværker, tidsskrifter og eksempelvisning ville også gavne rigtig meget. De sidste er bøger, og ofte er det ganske meget man ofte bliver præsenteret for.

Du kan finde ca. 1/3 af bøgerne ved at gå til Københavns Bibliotekers feltsøgning og i feltet kommandosøgning skrive: kk=googlebooks. Denne søgning vil udløse de pt ca. 80 titler som jeg har lagt henvisninger til og som findes i bogform i Københavns Biblioteker.


Der er andet end fuldtekstbøger i mine henvisninger. Kig fx på denne, Smag for etik. Der er pt en ventetid på 2-3 uger i København. Men hvis du kigger nøje efter, så er der en henvisning til Google Bogsøgning. Godt nok kun i begrænset omfang. Men hvis du begynder at bladre bogen igennem, vil du faktisk finde ud af, at den viser ganske meget af bogen. Måske lige præcis de sider, som låneren var ude efter.

Derudover er der over 100 titler som ikke findes i København, men som pt kan findes af bibliotekarerne i København på vores lokale kopi af Danbib. Jeg håber at disse data engang bliver eksporteret til Bibliotek.dk, så de bliver synlige dér.

Også andre udenlandske baser har danske bøger med, fx Project Gutenberg. Men der er forsvindende lidt i forhold til hvad Google Bogsøgning har med. Og kvaliteten er måske heller ikke helt så god.

Hvis ellers Google Bogsøgning havde fungeret bedre og optimalt, og hvis ellers sammenkøringen af Bibliotek.dk og Google Bogsøgning havde fungeret gnidningsløst, og hvis ellers digitaliseringen af den så højtpriste danske bogskat her i landet havde et omfang af betydning, så ville dette have været betydningsløst.
Linkningen er dog ganske lærerig, og giver et ganske godt indblik i hvad der findes.

En af de tanker jeg har fået er, at de ældre bøger ikke har emneord på. Af indlysende grunde. Men nu er det jo blevet ulige meget nemmere for emneordskatalogisatorer at sidde ved en skærm og kigge på bøgerne. Dette er hermed en opfordring til folk der tænker på samme måde som jeg gør!

2 kommentarer:

Kasper Løvschall sagde ...

I anerkendelse af brugbarheden af Google Books, som du har beskrevet i flere blogindlæg, har vi på Aalborg Universitetsbibliotek valgt at integrere Google Books på linje med andre e-bøger - men i brugergrænsefladen alene og fuldautomatisk. For bøger, som vi ikke har online adgang til, slår vi via en web service op i Google Books API og tilføjer link til bogen, som var det en integreret del af vores katalog.

Eksempel: Søgning i Primo på bøger ankommet i uge 7

I søgeresultatet vil bøger, som vi finder i Google Books få tilføjet fanebladet: Online adgang (i uddrag via Google Books™)

Da vi ofte har flere ISBN numre knyttet til en enkelt bog, slår vi dem alle op i Google Books og vælger den, hvis fuldtekstadgang er bedst. Det kan godt give lidt rod i udgaver, men det har vi ikke lige pt. en løsning til.

Erik Nicolaisen Høy sagde ...

Jeg kan ikke gentage for tit, at min tekniske sans kan ligge på et meget lille sted. Men for mig at se, så ligner det som I på Ålborg Universitet har opfundet, et Kolumbusæg.

Jeg er absolut for enkle, effektive og brugbare løsninger. Og en applikation som automatisk checker ISBN-nummeret og lægger link ind. Det lyder enkelt, effektivt og brugervenligt.

Det vil vel især komme engelsksprogede titler til gode. Og kunne måske være en spore til at danske forlag måske kommer i gang med at uploade deres bøger til fx Google Books. Desværre virker det jo nok ikke på ældre titler, hvor der ikke er ISBN-nummer på. Så en eller anden form for retro-inddatering er måske stadig nødvendig, med mindre nogen finder et tilsvarende Kolumbusæg.

Jeg håber at DBC, danske forlag og andre læser dette. Det kan ikke gå for stærkt med at finde sådanne og tilsvarende løsninger!