onsdag den 27. januar 2010

Spiegel og Google

Det tyske ugemagasin Der Spiegel har Google som tema i nummeret fra 11. januar 2010. Især hvordan internetgiganten muligvis vil komme til at udvikle sig i den nærmeste fremtid. Er Google ved at udvikle sig til en slags Big Brother?
Magasinet er forundret over at Google er ved at udvikle en teknik som gør det muligt at identificere billeder allerede før de er taget! Hvis du før du tager et billede i din mobiltelefon fanger et motiv, vil Google gennemgå hele sin enorme billedarkiv og tilføje forklaringer. I Spiegels eksempel fx stjernebilleder. Hvis du fokuserer dit mobiltelefonkamera på stjernehimlen, vil Google genkende stjernebillederne og tilføje tekst på hvilket stjernebillede eller himmelfænomen du har fokuseret på.
Et andet nyt fænomen er Googles mobiltelefon Nexus One. Her behøver du ikke skrive dine emails. Du snakker bare ind i telefonen, og den omsætter din tale til tekst.
Spiegel beskæftiger sig også med om Google ved mere om os end nogen statsmagt nogensinde har gjort. Og måske endog ved mere om dig end du selv gør! Eller som Eric Schmidt (i min oversættelse af CNBC-interview i december sidste år) sagde det:
Hvis der er noget, som du ikke ønsker at nogen skal vide at du laver, skulle du måske slet ikke foretage dig det.
Dette kan naturligvis kun Google gøre. Kun en informationsmængde som er så helt uforståelig stor som Googles, vil kunne sætte menneskeheden i stand til at gøre noget sådant. Hvilken anden søgemaskine er i stand til dagligt at håndtere 3 milliarder forespørgsler? Jeg vil overlade det til læserne at afgøre om dette er skræmmende eller ej. Jeg mener. Vi har atombomber, men ingen siger jo at vi skal bruge dem. Er Google nået samme dilemma?
Inden konspirationsteorierne for alvor begynder at flyde, vil jeg dog lige påpege at Google ikke på nogen måde er blot i nærheden af at overtage dine data. De er stadig din "ejendom". Men tilbage står spørgsmålet om det tidspunkt hvor Google bliver i stand til det, om Google så også overhovedet vil spørge dig om lov. Foreløbig behandler Google dog de private data som en stor klump ubearbejdet rådata - algoritmer, tal, matematiske formler og lignende - som ikke kommer i nærheden af at opløse dine rettigheder som privatperson.
Hvis vi omvendt kigger på et fænomen som Facebook  hvor privathedsgrænsen nærmest er ophævet og sikkerheden meget mindre end på Google, så tyder det på at en meget stor del af verdens befolkning enten ikke tænker ret meget på sikkerheden, eller hvis de gør, at de ikke anser det for at være et særligt stort problem. Grænserne flytter sig, med andre ord. Og selv bibliotekerne med Bibliotek.dk i spidsen må indrette sig på at brugerne forlanger en "personalisering" af deres brug af hjemmesiden.
Et andet mere alvorligt spørgsmål er så om Google med eller uden eget vidende kan deltage i grænseoverskridende spionering. For år tilbage gjorde Yahoo dette i Kina, og led et ganske alvorligt prestigetab da de udleverede en kinesisk systemkritisk journalist. Siden har der ikke været lignende sager, og søgemaskinerne gør hvad de kan for at undgå gentagelser, fordi følgerne kan blive katastrofal faneflugt fra dem.
Noget andet er imidlertid om søgemaskiner som Google kan infiltreres udefra (eller indefra af egne ansatte). Med sit store antal ansatte bliver det sværere og sværere at sikkerhedstjekke dem. Aktuelt er der mistanke om at en ansat i Googles hovedkvarter i Beijing har spioneret, eller hjulpet hackere. I december sidste år blev en række større firmaer i USA angrebet af hackere. Muligvis fra Shanghai. Og mistanken er at vedkommende havde kontakter i nogle af firmaerne selv, herunder også Google. Selv afviser Google det som rygter og spekulationer. Og der er heller ikke bund i anklagerne. Men det betyder ikke at man skal se bort fra muligheden.
Samfundet (hvem det så er er) bør altid være på mærkerne med store datalagre. Og specielt når disse indsamles af private firmaer som fx Google. man bør dog også tænke på at stater også indsamler dta om dens indbyggere. Tænk blot på de omfattende Stasi-arkiver i det forhenværende DDR, så at staten skulle garantere borgernes tryghed, er ikke noget absolut.
Paradoksalt nok kan mængden i sig selv blive et problem for de som vil misbruge data. Det bliver simpelt hen alt for uoverskueligt, og tager for lang tid.
Link
Spiegelindgang til Google-temaer.

1 kommentar:

Unknown sagde ...

Fokus på Google giver ikke et retvisende billede af problematikken - men det er det mest synlige.

Ovevågning er et større problem - når den foretages af 'kompetente' regeringsorganer - der ikke kan kontrolleres - på grund af at de arbejder under statskontrolleret hemmelighed.

Men det er meget sværere at skrive om - så artiklen der refereres til - kan bedst muligt betragtes som journalistisk dovenskab. Men Spigel er har jo før gået efter budbrungeren - i stedet for at kigge på det unerliggende problem