onsdag den 2. december 2009

Find ud af hvad dit netværk laver

Det sociale web kaldet man alle disse personlige Facebook-lignende sider hvor internetbrugere fortæller om deres privatlivs op og nedture. Det er et af de hastigst voksende fænomener på internettet, og naturligt nok vokser der også et behov for at kunne søge i dette.
To bud er Google Social Search og 123 People. (Se link nederst). Med vidt forskellige koncepter, men det overordnede mål er at finde ud af hvor ens venner gebærdiger sig på det sociale web.

Her her jeg lavet en søgning på biblioteker, og klikket på Social i Option-menuen. Der kommer nu 8 resultater, alle produceret af nogle fra mit netværk. Dem ville jeg også have kunnet finde ved almindelig websøgning, men så blandet op med samtlige fund.
Google Social Search er ikke en søgemaskine, men hvis du i en almindelig websøgning søger på nogle af dine kontaker eller emneord fra Gmail vil du få nogle resultater frem fra hvor de befinder sig "socialt".
Google Social Search bruger oplysninger fra dine konti hos Google: Kontaktpersoner i Gmail, aktiviteter på weblogs, Google Reader osv. Også kontaktpersoner i Twitter, FriendFeed og andre steder tæller med. Det kræver dog at du tilmelder dig et af de tre eksperimenter. Og du skal have dine indstillinger sat til den engelske udgave (du kan ændre det i indstillinge). Således tilmeldt vil du kunne vælge Social i menuen med Options. Herefter vil du få resultater fra dit netværk.
Kort sagt er det som en almindelig websøgning, men altså filtreret ned til dit social netværk.
123People er en søgemaskine som søger på det såkaldte sociale web. Det som nogle måske bedre kender som tjenester som Facebook, Blogger, MySpace, LinkedIn, Xing, Friendster, HiFive, FlickR, Bebo, Bloglines, Blogger, takkle, zoominfo og LastFM. Og IM-tjenester som AIM, twitter og en række andre faciliteter som søgemaskinen selv laver, fx tagclouds.
I sin spæde start syntes jeg ikke at den var noget særligt, så jeg har ikke villet skrive om den. Men jeg  gemte heldigvis henvisningen, og afprøvede den her for nyligt. Den er faktisk ganske god som metasøgemaskine, hvis du vil have overblik over hvad en bestemt person foretager sig på det sociale net.
123people søger kun i de oplysninger som personerne selv har valgt skal være offentlige på internettet. Altså fx emailadresse og telefonnummer. Du kan altså ikke tage for givet at hvis du ikke finder en persons email, så har vedkommende ikke nogen. Blot at vedkommende ikke har en han/hun ønsker offentlig, eller at 123People ikke har fundet den.
Der er selvinstruerende afgrænsningsmuligheder. Men så stort er det sociale web nu heller ikke, specielt hvad angår danskere, så det behøver vi ikke tage så megen hensyn til. Jeg kan dog godt forestille mig at det i engelsktalende lande kan være et problem at finde navne i stil med Hans Jensen og John Smith. Og jo mere 123People vokser kan det måske også blive et problem for lille Danmark. Du kan allerede se balladen hvis du prøver at søge på Phil Bradley.
Det kan tage lidt tid at sætte sig ind i alle de forskellige undermenuer, og søgeresultatet kan ved første blik forekomme noget uoverskueligt. Men selvinstruktion er igen hvad der får 123People til at virke brugbar.
Der hvor 123People halter mere end meget, er når den skal finde biografier om personerne. Stort set ingen af de test jeg lavede her gav nogle brugbare resultater. Den kombinerer åbenbart bare navnet med ord som biography, og viser det.
Er den særlig god til at finde alt? Det mener jeg ikke. Jeg har både en offentlig emailadresse og gennem mange år haft en profil på LinkedIn. Men ingen af dem kommer frem ved en søgning.
Link
Pandia Post.
Phil Bradley.
Googleblog.

Ingen kommentarer: