onsdag den 7. oktober 2009

Search Appliance

Internettets langt overvejende del består af aflåste databaser, intranet, interne wikier og andet. Nogen anslår datamængden til at være hundrede gange større end det synlige web, som Google og andre søgemaskiner indekserer.
Det står hen i det uvisse hvornår det vil blive muligt at søge i dette usynlige web. Muligvis aldrig, da fx intranet altid vil være aflåst for offentligheden. Men hvad nu hvis virksomheder alligevel godt vil bruge Google og dens fabelagtige evne til at finde de rigtige fund?
Til det har Google udviklet Search Appliance, version 6.0. Den kan søge i 220 forskellige filtyper. Search Appliance er udviklet til virksomheder med en dokumentmængde som de ikke selv er i stand til at overskue eller mangler et godt søgeredskab til at søge i. Sådanne søgemaskiner findes ofte. Men det kan være svært for virksomheder selv at udvikle en effektiv søgemaskine.
Search Appliance er beregnet for alle slags virksomheder. Med dokumentmængder fra nogle få tusinder til milliarder. Derti kommer så en mængde tilpasninger til lokale forhold. Jeg har ikke kunnet afprøve om det også virker i praksis. Den eneste virksomhed jeg kan komme i tanker om, er der hvor jeg er ansat, Københavns Biblioteker, og dér kan man kun håbe på at man i det mindste vil afprøve det. Men hvis nogen har afprøvet systemet, så læg endelig en kommentar. Ideen lyder spændende.
Desværre er mange virksomhedskulturer sådan i Danmark at man i stedet for at bruge de allerede eksisterende muligheder, i stedet udviklet sit eget helt fra bunden. Det kan selvfølgelig være udviklende for de der gør det. Men generelt set har jeg endnu tilbage at se et sådant produkt virke optimalt og konkurrencedygtigt. Og ydermere er til stor gene for brugerne, der normalt skal oplæres i produktets helt specifikke funktionsmåder.
Link
Googleblog.
Google Search Applicant.
Demo version.

3 kommentarer:

Kasper Løvschall sagde ...

Vi har igennem længere tid anvendt Google Search Appliance på AAU til lokal søgning og det er et ganske fleksibelt system med mange muligheder - f.eks. via egne grænseflader. Se http://search.aau.dk som et eksempel.

Erik Nicolaisen Høy sagde ...

Hej Kasper.
Meget fint tip. Jeg har afprøvet den, og for en udenforstående ser det ud til at virke rigtig godt, faktisk. men det kan jo være jeg var heldig med mine testsøgninger.
Fantastisk hurtig. Sorteringen så ikke altid ud til at være alt for god, men det skyldes vel det relative "lille" antal dokumenter.
Kan man også lave et avanceret søgebillede?
Jeg opdagede også et par tilfælde af dobbeltfund.

Soben Anas sagde ...

Hej
ja faktisk det er en meget godt tip du kommed med. faktisk jeg har prøvet flerer søger maskiner. men faktisk jeg helt glad med Gooogle. fordi der findes mange godt værktøjer. fx. jeg har brug for en artikle om danmark som bliv udskrivet på mindre ind 24 timer. så kan jeg godt find den med google med med andrer værktøjer. der findes mange triks på google søge værktøjer.

hilsen Soben
www.blogger-dk.blogspot.com