tirsdag den 12. december 2006

Internettet mere pålideligt end bøger

Mange fik et chok da Nature publicerede en sammenlignende undersøgelse mellem troværdigheden af Wikipedia og Encyclopedia Britannica. Den punkterede myten om at bøger er mere pålidelige end internettet.
Ikke desto mindre eksisterer myten om bøgers større troværdighed stadig i bedste velgående hos mange fagspecialister, fx bibliotekarer.
En svale gør ingen sommer. Så nedenstående eksempel er ikke i sig selv bevis. Men et formentligt for bogsværmere foruroligende eksempel.
I den Store Danske Encyklopædi er en artikel om Georges Ulmer. I den elektroniske udgave (som må formodes at være den mest opdaterede), lyder ordlyden således:
Ul?mer, Georges, egl. Jørgen Ulmer, 1919-1989, fransk sangskriver og entertainer. Ulmer var født i København og voksede op i Spanien, men rejste i 1938 til Sydfrankrig, hvor han indledte en boksekarriere. Han blev siden musiker og sanger og debuterede 1942 i Nice. Med egne viser og parodier fik han i 1944 succes i Paris, og 1946 blev sangen om Pigalle en international succes. I 1948 optrådte han for første gang i Danmark og var siden et populært navn på landets førende varietéscener.
Bemærk navneangivelsen. Den forekommer i øvrigt også i et værk, som bibliotekarer i årtier har anset for at være en pålidelig kilde, nemlig Dansk Biografisk Leksikon.
Lad os checke oplysninger på internettet.
Først til Wikipedia. Hverken den danske eller den engelske har artikler. Det har derimod den franske. Her er uddrag af ordlyden:
Georges Ulmer de son vrai nom Jorgen Frederick Ulmer, né le 16 février 1919 à Copenhague (Danemark) et mort le 29 septembre 1989 à Marseille (Bouches-du-Rhône), est un auteur-compositeur-interprète et acteur d’origine danoise naturalisé français. Il est le père de la chanteuse Laura Ulmer.
Par un hasard de la vie, le jeune Jorgen grandit en Espagne où il commencera à travailler en jouant, écrivant et composant pour le cinéma mais c’est en France qu’il trouvera très tôt la consécration avec son immortel cliché touristique parisien, Pigalle, qu’il coécrit en 1946 avec le parolier Géo Koger et compose avec Guy Luypaerts. Outre sa propre interprétation, la chanson sera notamment reprise par Charles Dumont, Éric Bouvelle, Jacques Ferchit, Maurice Larcanche, Franck Pourcel, Michel Pruvot et André Verchuren.
Derudover er der link ud i verden og til andre artikler i Wikipedia. Bemærk at såvel de præcise datoer for fødsel og død er angivet, samt Ulmers fulde navn, Frederick. Omend stavet på fransk.
Derudover kunne man også prøve med en ganske banal søgning i Google på “georges ulmer”. Den fører til en længere artikel fra Assistens Kirkegård, hvor han ligger begravet. Kilden angiver denne side til at være ”Materiale fra Filmmuseets bibliotek”. Denne artikel er både mere udførlig og mere pålidelig formentlig end artiklen i encyklopædien. Og her er også Frederik stavet på dansk.
En anden side viser et billede af Ulmers gravsted på Assistens Kirkegård, hvor hans mellemnavn klart står angivet til Frederik.
Konklusionen af denne lille undersøgelse er ganske klar: Bøgerne er ikke mere troværdige end internettet. Snarere tværtimod. Måske bør vi ændre vores tankegang til at man skal tjekke bøgernes trovædighed ved at finde flere kilder på nettet. Selvfølgelig kræver dette en skrap kildekritik af de websider man finder. Men er man i stand til det, er internettet både mere informativt og pålideligt.
Link
Georges Ulmer i fransk Wikipedia.
Artikel om Georges Ulmer, Assistens Kirkegård.

Ingen kommentarer: