tirsdag den 11. juli 2006

Sommerlæsning om computerspil

Det er vist ingen hemmelighed efter nogle længere artikler på Internetsøgning, at jeg er lidt bidt af internetspil for tiden. Startende med artiklen den 14. april i år. Mon nogen trak smilebåndet, eller måske i værste (eller bedste) fald blev lettere forargede? Hvad bestiller en 50+’er i multiplay-videospil sammen med teenagedrenge?
Der er udgivet en bog om kulturen omkring disse spil. Oven i købet på forlaget fra et af verdens topuniversiteter, Massachusett Institute of Technology. Forfatteren, J. T.Taylor, er såmænd fra IT-universitet i København. Bogen er skrevet på engelsk, Play Between Worlds, med undertitlen Exploring online game culture. Hun er selv mangeårig bruger af spillet EverQuest, et af de legendariske spil. Og jeg blev gjort opmærksom på den af en kollega, som også spiller, dog WoW.
Hendes emne er ikke en gennemgang af selve spillet, men den kultur, som omkranser dem: hvem spiller, hvordan kommunikerer de indbyrdes, ikke bare i spillet, men på de titusindvis af fora, informationssteder, håndbøger osv. Nærmest på kulturantropologisk vis. Hun afdækker i det hele taget en righoldig kultur, hvis omdrejningspunkt er spillet. Jeg kan ikke lade være med at sammenligne det med den kultur som der er omkring samlere (frimærker, mønter, slægtsforskning osv.). Eller for den sags skyld med videnskabelige selskaber a la Søren Kierkegaard Selskabet.
Bogen er fri for fordomme og forkerte forestillinger om hvad der egentlig foregår. Hun afmystificerer denne multiplayer-kultur, og beskriver de talrige facetter af et samfund som til forveksling ligner det omliggende, kendte samfund. Men som også har skabt en helt ny kultur. Her kunne jeg ikke lade være med at tænke på de fordomme, som fx omkranser mindretalssamfund som muslimske eller ikke-danske, eller lavstatus interesser som strikning og filateli.

Her er stort set hvad du skal bruge af udstyr til den billige fornøjelse. Blot kræver det en kraftig computer med en god ADSL- eller hybridforbindelse. Og pas på tiden! Du risikerer at blive grebet...

Forfatteren er ikke fanatiker. Hun afdækker nogle helt andre problematikker, som almindeligvis ikke er så meget fremme i medierne: Hvordan afspejler kønsrollemønstre sig, hvad med ophavsret, hvem ejer egentligt hvad i spillene og giver til slut en del bud på fremtidige problemer og hvordan de skal løses.
Bogen koster ikke en formue, lidt over 200 kr. Den er skrevet i akademikerstil, men dog til at læse for trænede engelskkyndige. Hvis du ikke er for lang væk, er det ikke umuligt at du kan låne mit eksemplar.
Og nu tilbage til Neverwinter Night… Til september kommer del 2. Hurra. Vi er mange der glæder os. Som billedet viser, en ganske billig fornøjelse. Det er mere tiden, som man skal være opmærksom på.
Link
Omtale af bogen på Amazon. Læs under Editorial Reviews.
Omtaler på MIT Press.
Kvinfo om bogen. Interview med forfatteren.
Tidligere artikler om internetspil. Læs videre de følgende dage.

2 kommentarer:

lis faurholt sagde ...

Tak for tippet - jeg havde fornøjelsen af at høre J. Taylor på Reboot 8, men var ikke opmærksom på bogen.

Karin Lund sagde ...

Bogen er i dag bestilt til Københavns kommunes Biblioteker - det burde være muligt at reservere bogen fra starten af næste uge.
P.t. er det kun Syddansk universitetsbibliotek, der ligger inde med et eksemplar - foruden Erik altså.
Karin,HB tek