tirsdag den 21. februar 2006

Google og bibliotekerne

Så har Google taget næste skridt sammen med bibliotekerne. Denne gang i Ungarn, Israel, Portugal, Schweitz og vores nordiske naboer, Island og Sverige.
Bibliotekssøgning via Scholar. Det foregår på den måde, at hvis du søger i Scholar, er der ved resultaterne et link til at kunne søge i de nationale biblioteksdatabaser. I Sverige hedder den Libris, og svarer til Bibliotek.dk i Danmark. Denne sidste roder i øvrigt vist pt. med det samme, men har lidt problemer med at snakke med Scholar (rent teknisk, altså).
Søg fx på et typisk svensk ord, databas. Her foreslår Google Scholar at du skal søge på Database, men det kan du bare ignorere, for det er jo den svenske stavemåde, vi er ude efter. Kik på de første fund: Library Search. Her er en boks, hvor du kan finde biblioteker i Sweden. Hvis der ikke er nogen, er resultatet et ”Sorry….”
Jeg synes stadig at det ikke virker optimalt: det er svært at finde eksempler på svenske resultater frem, og det er utilfredsstillende ikke på forhånd at kunne afgrænse til et bestemt geografisk område. Derimod gør det vel ikke noget at man ikke kan afgrænse til Sverige alene. Så kunne man jo lige så godt bruge Libris.
Men det videre perspektiv er at du starter din søgning i Scholar, og bagefter kigger på om de gode fund skullle kunne bestilles på et bibliotek i Skandinavien. Og husk på at i Scholar søger du ikke bare på bøger, men også artikler, pdf-filer, citations osv. Kort sagt: Det videre perspektiv med Scholar kan blive, at den gør samsøgning så brugbar at du kun behøver at søge et sted.
Skræmmende? Jamen, er det ikke det vi har gået og skreget på i mange år? Som også skrevet står i Googleblog: Synes du det er en god ide, så spørg dit lokale bibliotek, om det ikke også var en god ide.
Link
Libris.
Googleblog om bibliotekssøgning.

1 kommentar:

Mathies sagde ...

Såvidt jeg ved er en lignende mulighed på vej i Danmark. Ifølge den seneste udviklingsplan for bibliotek.dk er kontaktet allerede etableret og aftestningen sat i gang, så mon ikke vi kan se det i funktion i løbet af foråret?

Esben