torsdag den 13. oktober 2005


Nye digitale redskaber
Var et emne på ILI 2005 i mandags. Tre oplægsholdere (bl.a. Brian Kelly fra Ukoln på billedet) præsenterede en række nye former for kommunikation på internettet. Især unge tager dem til sig. Hvilket ofte betyder at de får et lidt blakket ry: Redskaberne bliver tilsyneladende mest anvendt til mere overfladiske, eksperimenterende, legende og private produkter. Men sådan behøver det ikke at være: I hænderne på professionelle (som fx bibiotekarer) ville det være informative og kvalitative redskaber.
Desværre er vi for dårlige til at afprøve og udnytte dem. Så derfor opfordrede de tre herrer forsamlingen til at kaste sig over nogle af de nye redskaber, her nogle af de vigtigste. Først en af Michael Stephens' foretrukne:
  • Flickr er en billeddatabase. Den er åben for alle både til at lægge billeder i og til at søge billeder. Og bruge dem uden at spørge om lov. Der ligger gode kvalitetsbilleder. Bidragyderne lægger selv emneord ind. Ofte ubehjælpelige. Men bibliotekarer kunne jo opkvalificere dem ved at gå foran med et godt eksempel.
  • Podcast er syndikerede mp3-filer. Altså groft sagt lyd på internettet som samtidig automatisk sendes til interesserede. Det kunne fx være godt til KKB’s hjemmeside til at sende disse mediefiler til interesserede på samme måde som vi i dag udsender et tekst-nyhedsbrev. Teknologien er en smule kompliceret, så det skulle nok i starten overlades mere teknisk interesserede.
  • Skype, Google Talk, Messenger osv. Hvorfor bruge en masse tid på at holde og aftale møder? De kunne i stedet klares via internettet med disse redskaber. Og klare akutte ting som telefonen ikke kan klare.
  • Wiki-teknologi skal ses i praksis, som fx på Liswiki. Det er et arbejdsredskab for fx bibliotekarer til at udveksle erfaringer om biblioteksrelaterede emner. Opbygningen af Liswiki er typisk: En oversigtsmenu, fire faneblade: Article, discussion, edit og history. Men der kan lægges flere faneblade på. Der er en åben del samt en lukket del, hvor kun de som er lukket ind i websidens udarbejdere kan deltage. Dels i diskussioner om indholdet, dels for at rette og skrive til. Derudover kan man følge dokumentets tilblivelseshistorie. Dette koncept er også kendt fra Wikipedia.
  • Delicious er et eksempel på at når nu mange alligevel laver foretrukne, så kan de jo ligeså godt dele dem med andre. Kræver registrering (gratis). Hefter downloader man to knapper til sin browser. Attraktive sider gemmes herefter ganske enkelt med tilføjelse af emneord m.m. Man kan søge i den. På en liste, ved at browse eller i et søgefelt.
Jeg har afprøvet Delicious. Og vil stærkt anbefale det. Man kan udmærket være en gruppe, fx et bibliotek. Vælg et fælles login. Det er let at installere, og én gang installeret er det ganske enkelt og hurtigt at bruge. Og uvurderligt som fremfindingsredskab af nyttige sider.
Links
Liswiki.
Delicious.

Ingen kommentarer: