mandag den 30. maj 2005

GoLexa: søgemaskine-potpourri
For folk der bruger internettet rigtig meget og har brug for mange andenhånds-oplysninger om fundene, må GoLexa lige være sagen. Den søger i de største søgemaskiner, som en almindelig metasøgemaskine. Også på specielle emner (billeder osv). Men der gemmer sig mere end navnet (sammentrækning af Google og Alexa) lader ane. Den afgørende nyhed er, at de enkelte fund er radikalt anderledes end normalt.
Hvert enkelt fund indeholder samme oplysninger som fx Google, men omkranset af ikoner. Disse starter automatiske søgninger i en række kendte og mere ukendte tjenester fra internettet. Det skal næsten afprøves, for det er umuligt at angive alle de mange muligheder, der er ved de enkelte fund. Se eventuelt selv listen under About. Her en appetitvækker.
En ny ide er faciliteter til at finde andenhåndsoplysninger. Der er ikoner til at undersøge hvor højt Google Alexa og Yahoo rangerer fundet. Desuden er der klikmuligheder til de gængse maskiner, som giver oplysninger om internetsider: Alexa (ophav mv.), Wayback Machine (som viser ældre udgaver af siden). Under fanebladet Link Popularity gemmer sig muligheder for at søge hvor mange der linker til siden. Et Domain Dossier undersøger is WhoIs-databaser.
Mere velkendt er Translate-knappen, Den fører til Babelfish, i Altavistas version. Også på danske sider, men de kan selvsagt ikke oversættes til engelsk, ligesom intet sprog oversættes til dansk.
Nysgerrige webmastere vil måske være glade for knappen Speed/Size. Bag den gemmer sig en analyse af hvordan siden er opbygget, hvad der er på den, om den er skrevet i html, CSS osv. osv. Dette foregår via siden WebSiteOptimization.
Der er også mulighed for at sende fundet til nogen med tilhørende note. Og der er mere endnu. Som sagt: prøv selv. Et mylder af faciliteter, som man ellers skal støve op fra en hel del services på nettet. Her er det altså samlet på et sted. Nogen vil kalde det rodet. Og det er det også, hvis man ikke er bekendt med hvad der gemmer sig bag knapperne.
GoLexa samler meget for kendere. Men nybegyndere kan også udnytte GoLexa: her fås et indblik i alle de mange facetter som også knytter sig til søgemaskinerne. Det er måske ikke for ingenting at ophavsmanden, Ed Schmidt, er forhenværende skolelærer. Så selv om du måske ikke lige er fanatisk internetsurfer, så klik ind alligevel. Ikke bare for fornøjelsen skyld.

Ingen kommentarer: