fredag den 25. februar 2005

Søkort at læse er ikke skib at føre….

Ifølge Nielsen/NetRatings er brugerne af søgemaskiner ganske gode til at bruge de mest effektive søgemaskiner. Det fremgår af instituttet årlige stikprøve i december hvert år. I nedenstående artikel kan du se tabellerne.

Google ligger klart som nummer et med knap 45 % af brugen, mens Yahoo i forhold til 2003 har overtaget MSN's andenplads. MSN må tage til takke med en lidt ufortjent tredjeplads. Her burde Teoma nok have befundet sig, men den er slet ikke med i top ti. Det er til gengæld Ask (som ejer Teoma) - på en femteplads. AOL - som i Danmark er næsten ukendt - ligger på en fjerdeplads. Den er umådelig brugt i USA.

Interessant er det at hvis man regner nyhedssøgemaskiner med, så skubber Yahoo News Ask ned på en sjetteplads. Som en spændende nyopkomling er Information. (Se tidligere på Internetsøgning). Og herefter følger Google News. Yahoo News har ca. 3 gange så mange brugere. Yahoo News er også min foretrukne, frem for Google News.

Med lanceringen af en endelig version af MSN kan der dog nok laves om på den rækkefølge i 2005. Google har i øvrigt øget sit forspring i forhold til 2003, stort set på bekostning af samtlige andre kandidater i top 10.

Er dette så beroligende? Det mener jeg ikke. For mange undersøgelser, også fra Danmark, viser at brugerne også er ganske godt tilfredse med hvad de finder. Min erfaring er bare, at når biblioteksbrugerne oplyser at de har søgt på nettet, så har de langt fra søgt optimalt.

At brugerne er ganske gode til at finde de bedste søgemaskiner er nemlig ikke ensbetydende med at de bruger dem optimalt. Og hvad værre er: min erfaring fra over et halvt hundrede kurser for biblioteksansatte viser, at heller ikke professionelle internetsøgere (fx bibliotekarer) gør det! Ikke at de ikke kender de Boole'ske operatorer og et par feltsøgekoder. Men de bliver ganske enkelt brugt forkert.

Dette er alarmerende. Hvis man ikke kender de grundlæggende regler, så kan man heller ikke bruge dem kreativt. "Et er søkort at læse, et andet skib at føre". Et er at kende søgeoperatorer og feltkoder, et andet at bruge dem til at navigere frem til de rigtige fund på internettet.

Her mener jeg at bibliotekerne i dag har en stor opgave i at uddanne eget personale. Hvis vi professionelle søgere ikke mestrer de optimale søgeteknikker, så overflødiggør vi os selv. Biblioteksbrugerne vurderer os på vores professionalisme. Lige som en håndværker, en murer: Hvis mureren ikke er bedre end jeg selv til at lappe taget, så gør jeg det naturligvis selv. Men omvendt vil jeg gerne betale store summer for at få det gjort professionelt.

Se også
www.isedb.com/news/article/1108

Ingen kommentarer: