søndag den 25. januar 2004

Filosofileksika på internettet (3).
Internetsøgning startede 13. januar 2004 en lille serie med centrale og gratis leksika på internettet. Serien fortsætter her med nogle leksika om filosofi og tænkning (ikke samfundsvidenskab og religion, de kommer senere). Altså nogenlunde svarende til bibliotekernes opstillingssignaturer 10-12.
Meta-Encyclopedia of Philosophy. Meningen med metasøgemaskiner som denne er at spare tid, dvs. søge et sted i stedet for i otte forskellige ordbøger og leksika. Af en eller anden grund ender jeg altid med alligevel at søge i hvert enkelt, i stedet for metasøgemaskinen. Bl.a. fordi linkene af og til ikke virker. Til ære for de som bedre forstår metasøgemaskiner, kommer her henvisningen. Det faglige skulle være sikret af Andrew Chrucky, PhD. Som i et “rigtigt” leksika er det hele ordnet alfabetisk, for dernæst at henvise til værkerne (hvor i blandt er to af de nedennævnte).
www.ditext.com/encyc/frame.html
Internet Encyclopedia of Philosophy er et leksika med den vestlige filosofis store tænkere og deres ideer. Og er alfabetisk ordnet efter filosof eller emne. Det består dels af tekster skrevet af udgiverne som er fagfilosoffer, dels af tekster som disse har omskrevet eller hentet andre steder fra (kaldet "proto articles", angivet med IEP som underskrift). Disse sidste vil med tiden blive erstattet af originale tekster af fagfilosoffer. Mange af artiklerne er meget lange og grundige, nogle nærmer sig nærmest afhandlinger, men er alligevel lette at finde rundt i, bl.a. er der ofte et kort resume øverst.
www.utm.edu/research/iep/
Thoemmes encyclopedia of ideas er en søgbar database med biografiske artikler om hvad de selv kalder de største tænkere inden for den vestlige filosofi. Thoemmes Press er et engelsk forlag som har specialiseret sig i idehistorie. Og de engelske tænkere er klart opprioriteret: Man vil fx således kunne finde den uden for England ikke særlig kendte Richard Hooker, mens Kierkegård ikke er med. Det er lettest at bruge den alfabetiske liste – den er ikke så omfattende.
www.thoemmes.com/encyclopedia/list1.htm.asp
Stanford Encyclopedia of Philosophy blev lanceret 1995 som et dynamisk opslagsværk (læs: online), og hver artikel bliver løbende opdateret af en gruppe eksperter. Værket er derfor måske det af de nævnte som bedst afspejler de aktuelle trends. Kvaliteten borger Stanford’s Department of Philosophy for. Universitet er et af de højst ansete i USA. Det er ikke så omfangsrigt, kun ca. 100 artikler. Men artiklerne er ganske lande, og værket har nærmest lidt karakter af en idehistorie. Ambitionerne er store, hvad der fremgår af det omfattende stikordsregister – hvoraf kun nogle linker til reelle artikler. Alligevel er det nok bedre end Thoemmes og mere internationalt orienteret: Kierkegaard er med, Hooker ikke.
plato.stanford.edu/contents.html

Ingen kommentarer: