torsdag den 27. marts 2003

Vandrehistorier på internettet.
Blev 4.000 israelere hjemme fra deres arbejde i World Trade Center den 11. september 2001? Det er der utallige der mener. Historien er kendt kloden over, bl.a den russiske avis Pravda (der betyder sandhed) var med til at kolportere historien. Men det er en vandrehistorie!
Internettet er et almindeligt anvendt middel til at sprede vandrehistorier. Og internettet er også godt til netop at be- eller afkræfte sådanne historier. Et af stederne er:
www.snopes.com
Urban Legends Reference Pages er et omfattende emnekatalog. Siden laves af to privatpersoner, Barbara og David Mikkelson. De fremstiller ikke sig selv som autoriteter, men fremviser den dokumentation som de lægger til grund for deres afgørelser, så læserne selv kan dømme.
Den inddeler historierne i fire kategorier, fra bevisligt sande historier til bevisligt falske. Den omtalte historie står under menuen Rumors of War fra 5. oktober 2001. Klikker man på den, får man en oversigt over hvorfra historien stammer samt noget prosa om fakta. En gennemgang af dødslisterne viser at historien ikke holder. De 4.000 er det samlede antal israelere i hele New York, hvoraf kun et fåtal arbejdede i World Trade Center. Altså en falsk historie.
Derimod er det sandt at 3 israelere døde midt i marts måned af kulilteforgiftning da de på anbefaling af regeringen havde forseglet deres hjem for at beskytte sig mod kemiske og biologiske våben (25. marts 2003).
Et vigtigt netsted at bruge især her under Irak-krigen hvor der opstår talrige rygter.
Et andet sted er
urbanlegends.about.com
Det er dog en del sværere at finde rundt på. Prøv eventuelt deres søgefelt. Den omtalte historie kan findes ved at søge på israelis.

onsdag den 26. marts 2003

Oversættelse af internetsider i Altavista og Ez2www. Og Fagan Finder
De fleste er tilfredse med engelske, til nød tyske eller franske, internetsider. Men går man så ikke glip af udmærkede sider fra andre sprog? Jo, så hvorfor ikke prøve at oversætte sådanne sprog til engelsk!
Firmaet Systran har leveret maskinelle oversættelser til Altavista og metasøgemaskinen Ez2www. Følgende sprog kan oversættes til eller fra engelsk : tysk, italiensk, spansk, fransk og portugisisk. Den kan dog også oversætte tysk/fransk - begge veje. Altavista også engelsk fra/til russisk, kinesisk, koreansk og japansk.
I Altavista klikker man på Translate-knappen under søgelinjen, skriver en webadresse ind, vælger sprog og voila. (Hvornår kommer arabisk med?). Undersider kan oversættes på lignende måde!
I ez2www foregår det på følgende måde: I stedet for at åbne et fund som normalt trykker man på translate (i første linje). Herefter kommer en side frem med angivelse af webadressen. Her skal man vælge det sprog man vil have internetsiden oversat til i et rullegardin med de forskellige valgmuligheder. Derefter trykker man Translate.
Eksempel: En søgning på den chilenske forfatter Isabel Allende giver bl.a. den spanske side, www.terra.es/personal4/carlos.vigo/. Den ser interessant ud. Den er på spansk, og vi vel gerne have den oversat til engelsk. Indstil på Spanish to English og tryk Translate. Nu kan du læse siden på engelsk.
Begge søgemaskiners oversættelser har en skavank: oversættelsen gælder ikke undersider og link. Hvad værre er: man kan ikke umiddelbart kopiere adressen i browserens adresselinje. Denne kunne vi ellers godt bruge. Så kunne vi nemlig gå tilbage i oversættelsesboksen og rette i adresseangivelsen. Derfor kan man fx lave følgende lille kunstgreb (der er også andre metoder):
Bliv på det ikke-oversatte side. Højreklik på siden, klik på Egenskaber nederst i den menu som fremkommer. Nu kan du se sidens adresse. I det ovennævnte eksempel er der bl.a. en side om Isabel Allendes liv. Ved at bruge ovennævnte kunstgreb finder vi ud af at den hedder www.terra.es/personal4/carlos.vigo/vida.htm. Kopier denne og gå så tilbage til oversættersiden. Indsæt den ny adresse i boksen (i Ez2www under Translate your text or a web page): Klik musen ind i boksen, højreklik og vælg sæt ind i den menu som nu fremkommer. Indstil endnu engang på Spanish to English og tryk Translate.
Lidt mere besværligt, men immervæk lettere end at sidde med en ordbog. Det skal dog siges at oversættelsen ikke er helt autoriseret. Man kan godt få sig et billigt grin. Fx er Isabel Allende i oversættelsen blevet til en Han, ordstillingen er mildest talt mærkelig og nogle ord har maskinen slet ikke kunnet oversætte, men angiver blot de spanske ord.
Alligevel kan man godt forstå indholdet på siden. Og det skal siges at den er bedre til at oversætte fra tysk end fra spansk. Og giver i det mindste et indtryk af det indhold som man måske slet ikke forstod før.
Tilføjelse pr. 14. august 2003:
Fagan finder har oprettet en oversætter. Den har over 45 sprog repræsenteret. Jeg har ikke afprøvet dem alle. Men oversættelser fra engelsk til dansk er ikke helt gode. Til gengæld er den jo så altså en af de få der ikke kun har hovedsprogene med.

tirsdag den 25. marts 2003

Fremtidens Google…
Google eksperimenterer med nye søgefaciliteter. Der findes en række foreløbige versioner af disse eksperimenter på adressen
labs.google.com
Her kan man også skrive kommentarer. En kort introduktion:
I Google Viewer slipper man selv for at skulle afprøve sine fund. Søg fx ordet internetsøgning, læn dig tilbage i stolen og se det øverste af hvert fund i nogle sekunder (kan indstilles hurtigere ved at trykke på en kanin, eller langsommere ved at trykke på en skildpadde!). Et panel lig en cd-afspiller giver mulighed for at springe frem og tilbage.
Google Webquotes viser en normal resultatliste, men man kan klikke på excerpt from the webpage og springer så ind på den side hvor ordet er omtalt. Jeg har endnu ikke set lyset i denne funktion.
Google Glossary er en slags ordbog. Opslag på Jeep fører en over i nogle ordbøger. Hvorfor det lige præcis er disse er ikke helt klart, men ideen kunne da være god som en slags ordbogsopslag…
Google Sets synes at være en nyskabelse til inspiration i ens søgning, eller hvis man er i tvivl om hvilket fagområde nogle bestemte ord tilhører. Prøv fx med Copenhagen og Skagen. Så kommer der en liste ud med danske bynavne – og dog: der er også en del udenlandske! Indsæt yderligere et dansk bynavn, fx Esbjerg. Nu kommer der kun danske bynavne. Unyttigt? Måske, men hvad nu med præsidenter i USA, kan du huske alle navne? Prøv at indsætte fx Kennedy og Truman – så kommer præsidentrækken. (Eksempel hentet fra as/db).
Voice Search skulle kunne få Google til at søge via telefonopkald. Måske anvendeligt til ordblinde?
Keyboard Shortcuts er til de som ikke bryder sig om at bruge musen. Kræver en del omstilling…
Alt dette er selvfølgelig først på begynderstadiet, ifølge Google. Umiddelbart er det meste selvfølgelig meget smart. Mest perspektiv søgemæssigt er der i Google Sets, og så måske Google Glossary. Hvis ellers det bliver fuldt udbygget.

lørdag den 22. marts 2003

Danmarks næstbedste weblog?
Læser du lige nu i Danmarks næstbedste weblog? I hvert fald ifølge en afstemning blandt Jubii Net Nyts læsere (abonnenter: 9.000+). Læs blot her:
I sidste nummer af Net Nyt afholdt vi en afstemning om den bedste weblog. Vinderen blev Spild af Tid af Lasse Rimmer med 27% af stemmerne. Nummer to og tre blev Internetsøgning af Erik Høy (18%) og Bound af Jens Winther (16%).
Lasse Rimmer som skriver Spild af Tid er blandt andet kendt som stand-up komiker og som vært på Jeopardy. Senest har han været én af fem på flugt. Hvilket der også har været en par ord om på webloggen.

fredag den 21. marts 2003

Om flere nyheder om ”den 2. Golfkrig”
Internettet giver nogle enestående muligheder for selv at lege journalist. I stedet for at være afhængig af nyhedsudsendelserne. Internettet ændrer folks måde at finde nyheder og information. Om det kan du læse i en artikel i About.com. Skrevet af Jennifer Laycock .
For de der selv skulle få lyst til at prøve, er her nogle gode startsteder:
www.allyoucanread.com og www.abyznewslinks.com er to meget omfattende indekser over magasiner og aviser verden over.
Andre forsøger at zoome ind på Irak. Her forslag, alle fra USA, men ikke nødvendigvis af den grund særligt Bush-venlige.
Journalisten Al Tompkins fra Poynter Institute har lavet et udvalg fra nyhedsbureauer, irakiske aviser på arabisk og engelsk, satellit-tv og radiokanaler m.m.
The Carnegie Endowment for International Peace har mere baggrundsrettede links. Udover nyheder linker de også til fx nøgledokumenter, information om USA's politik over for Irak.
The Council on Foreign Relations udgiver bl.a. bladet Foreign Affairs. Hvis man er specielt interesseret i Bush-regeringen, kongressen og FN.
Librarians Index to the Internet har en god samling, både af baggrundslink og af henvisninger til forskellige nyhedskilder.
Danske Jubii har lavet en særlig Irak-guide opdelt i forskellige temaer.
Her er et par eksempler, udvalgt fordi de bringer øjenvidneskildringer fra Irak/Bagdad:
Electronic Iraq Skrevet af nogle fredsaktivister.
Al Ahram. Et egyptisk ugeblad på engelsk.
Som mange sikkert vil have opdaget er alle netsider fra Iraks regering ikke tilgængelige.
Også på weblogfronten sker der noget. Jeg har været lidt vaklende overfor om jeg skulle bringe nogle adresser på soldaterweblog. Det er kun den ene part (USA) som producerer den slags – så vidt jeg ved. Og nogle vil måske også finde sådanne weblogs usmagelige. Jeg har dog alligevel bragt tre adresser så læserne selv kan beskue dette nye fænomen:
www.lt-smash.us ”L. T. Smash” er et dæknavn for en marinesoldat fra USA. Han har været i Golfen siden december 2002.
www.rooba.net/will Endnu en soldat
www.forbes.com/2003/03/20/cx_ah_0320warblogs.html Har en liste over disse krigsweblogs. Her forsøger man at rangere dem efter tekniske kvaliteter. Siden er lidt svær at finde rundt på.
Generelt om disse links: Nogle af dem produceres under vanskelige forhold og er derfor ofte ”nede”.
Derimod har jeg ikke kunnet finde nogle samlede weblogoversigter fra andre af de involverede parter. Hvis du kender til sådanne, hører jeg endog meget gerne fra dig!
En læser har allerede fulgt denne opfordring:
www.cooperativeresearch.org Center for Cooperativ Research (tilføjet lørdag den 29. marts, med tak til AN)

tirsdag den 18. marts 2003

Hvor blev søgemaskinerne af? Status over 9 år med søgemaskiner.
Siden 1994 er søgemaskiner kommet og gået, har indgået partnerskaber, brudt dem igen. Gang på gang er nye søgemaskiner blevet udråbt til ”den bedste”, for få år efter at synke ned i glemselen igen. Hvor blev de af? Hvordan ser det egentligt ud i dag? Her er en status. (I parentes er startåret for søgemaskinen. * betyder at den henter resultater fra andre søgemaskiner – med andre ord kunne man lige så godt bruge disse!):
Alltheweb (1999). Googles eneste alvorligste konkurrent. Fører sig ikke så meget frem. Købt marts 2003 af Overture.
Altavista (1995). Efter at Google udkonkurrerede den omkring 1998 troede alle at den nu var slut og færdig. Men den gamle tante bliver altså ved. Opkøbt af Overture i marts 2003.
*AOL (1997) Bygger på pt på resultater fra Google. Meget populær i USA.
*Ask Jeeves (1998). Fornyet 2002. Var oprindeligt baseret på søgninger skrevet i hverdagssprog. Den gik ikke. I dag bruger den Teoma
Excite (1995). Fornyet 2001. Fungerer nu som en metasøgemaskine som pt søger i Google, Looksmart, Inktomi, Ask Jeeves, About, Overture, FindWhat, Alltheweb og Teoma.
Google (1998). Behøver næppe nogen nærmere omtale. Er med rette den mest populære allroundsøgemaskine.
Hotbot (1996) . Fornyet 2002. Er nu en metalignende søgemaskine i stil med Excite.
Inktomi Nævnes ofte i søgemaskinesammenhæng. Den eksisterer imidlertid ikke som en offentligt tilgængelig maskine, men leverer til andre søgemaskiner som fx MSN
*Look Smart (1996). Look Smart bruges næsten ikke af nogen til at søge på. I stedet bruges den af andre søgemaskiner, fx MSN. Købte Wisenut i 2002.
*Lycos (1994). Veteran fornyet 1999. Baserer sig nu på resultater fra Alltheweb.
*MSN Search (1998). Henter resultater fra Looksmart og Inktomi
Overture (1998). Oprindeligt GoTo. Vil man til tops her, må man betale for det! Leverer resultater til bl.a Yahoo og MSN. Opkøbte februar-marts 2003 Altavista og Alltheweb.
Teoma (2000). Se omtale her på webloggen 4.2.2003. Leverandør til Ask Jeeves.
Webcrawler (1994). Veteran fornyet 2001. Ældste metasøgemaskine. Ejes af Infospace.
Wisenut (2001). Opkøbt af LookSmart 2002. Mangler stadig at vise at den kan få teknologien til at virke efter de gode hensigter.
Yahoo (1994). Fornyet 2002. Allerførste søgemaskine overhovedet, introduceret i samme år som www blev introduceret på internettet. I dag noget helt andet end den oprindelige Yahoo. Bruger nu Google. Emnekataloget dog stadig i drift.
Mangler du nogle? Det kan måske skyldes at de ikke længere findes. Det gælder fx:
Direct Hit (1998-2002).
Infoseek (1995-2001).
Magellan (1995-2001). Efter at den blev opkøbt af Excite forsvandt den stille og roligt.
Northern Light (1997-2003?). Legendarisk supersøger som har dannet skole for bl.a. metasøgemaskinen Vivisimo.
Open Text (1995-97). Beskæftiger sig I dag kun med firmasøgninger.
Snap (1997-2001).
Danske søgemaskiner, hva’ med dem? Generelt ligner billedet har det internationale. De fleste danske ordsøgemaskiner bygger i dag på internationalt kendt søgemaskiner som alltheweb (Jubii, KvasirSol soeg.sol.dk ), Google (Opasia), Altavista (Thor) eller Yahoo (den danske udgave af Yahoo). Der findes flere steder hvor man kan se oversigter, fx www.webstart.dk.

tirsdag den 11. marts 2003

Test: Hvilken søgemaskine finder hurtigst danske nyheder?
Internetsøgning gav den 8. oktober 2002 en oversigt over søgemaskiner som kan søge på nyheder. Men hvor gode er de egentlig til at finde dagsaktuelle nyheder om danske begivenheder? (Se arkivet under 8.10.02).
En test i anledning af Ivar Hansens død kan give et fingerpeg: hvor hurtigt ville søgemaskinerne finde frem til denne nyhed? En nyhed tilpas stor til at blive bragt af internationale nyhedsbureauer, men dog ikke så stor at det ville være helt oplagt at kunne finde noget.
Nyheden blev bragt 11. marts kl. 9:00 i Radioavisen. Herefter fik søgemaskinerne 10 timer til at finde nyheden. Testen blev lavet kl. 19 samme aften. Resultatet blev:
Bedste generelle søgemaskine var ubestridt Alltheweb. Den havde 34 resultater på Ivar Hansens død. Kun få af dem var gengangere. 20 af dem var danske, såvel landsdækkende som lokale aviser. Resten var mest svenske, dog også CBS (USA). Dernæst bragte både Altavista og Yahoo hver 1 - iøvrigt forskellige: Den ene fra Copenhagen Post, den anden fra AP. Google News bundede med - ja, 0! (At Google er så dårlig, skyldes formentligt at de ikke vil risikere klammeri med den danske lovgivning om forbud mod at bruge dybe links fra fx danske aviser).
Dernæst til de søgemaskiner som søger i dagsaktuelle nyheder. Her var Daypop den absolutte topscorer med 63 sider, de fleste af dem dog gengangere. Til gengæld var de anderledes end de fund som Alltheweb havde fundet frem. Daypop havde også tv-nyheder, Yahoo News og nogle andre med. Rocketnews fandt intet og Newsseer var ude af drift i testperioden.
Resultat: Efter 10 timer er Alltheweb suveræn vinder blandt de generelle søgemaskiners nyhedssøgning, Daypop blandt de specialiserede.
Test efter 24 timer (12. marts kl. 7).
Hvis man søger aktuelle nyheder om Danmark, er 24 timer nok det længste man vil vente. Ellers kan man jo bare læse aviserne. Derfor endnu en test!
Resultatet bekræftede indtrykket fra testen efter 10 timer: Alltheweb og Daypop havde fundet endnu flere: hhv. 46 (heriblandt AP, CBS, et par norske og en enkelt østeuropæisk) og 147. Daypop dog stadig med en hel del gengangere. Yahoo og Altavista havde begge 2 (fra AP og Copenhagen Post). Det havde Google nu også (Copenhagen Post og Houston Chronicle). Rocketnews bundede med 0, ligesom Newsseer stadig var ude af drift.
Hvis denne test står til troende, så er Alltheweb og Daypop bedst til at finde dagsaktuelle danske nyheder. Om det samme så gælder for udenlandske nyheder – eller andre danske ældre nyheder – er en anden sag. Hvis nogen har erfaringer, så lad høre.

mandag den 10. marts 2003

Prøv bibliotekernes licenser.
Som nævnt i denne weblog om det usynlige internet (se 28.8.02 og 27.10.02), så ligger megen god information gemt i databaser. Det ene problem er at finde disse. Det andet problem er at mange skal man betale for! Det ligger ofte helt uden for almindelige menneskers økonomiske formåen at få adgang til disse databaser. Men de danske biblioteker kan til en vis grænse hjælpe her. De har betalt ”licens” til en række gode databaser. Det kræver dog at du bevæger dig hen på biblioteker først, idet du kun har adgang til disse databaser fra bibliotekets computere.
Derhjemmefra kan du forberede dig ved at undersøge hvad dit lokale bibliotek har betalt licens til. En alfabetisk oversigt over danske folkebiblioteker kan du få på Biblioteksstyrelsens hjemmeside. Herfra finder du også link til en tilsvarende liste over de danske forskningsbiblioteker.
Klik ind på dit nærmeste folkebibliotek og find ud af hvad de har. Ofte er det hovedbiblioteket/ centralbiblioteket som har flest. Du kan ikke forvente at alle biblioteker har adgang til elektroniske licenser! Og det kan også være lidt svært at finde oversigten på deres hjemmeside.
Men de fleste store biblioteker har et omfattende udvalg:
København og Gentofte skaffer dig gratis adgang til en række fremragende databaser: Karnovs lovsamling, Karnovs EU-lovsamling. Med link til Ugeskrift for Retsvæsen. Infomedia - en søgebase i 10 af de landsdækkende avisers artikler (bl.a. Politiken, Berlingske Tidende og Jyllands Posten). Faktalink. Derudover ordbøger og leksika, engelske tidsskrifter i fuldtekst, hobbyindekser, sang- og skuespilregistre, forbrugerindeks. Og meget mere.
Tilsvarende kan du finde i fx Århus Hovedbibliotek, Odense (se under netservice) og Aalborg (Det Nordjyske Landsbibliotek), .
Gå selv på jagt. Bibliotekerne er jo også hyggelige steder hvor man kan være i selskab med andre, i stedet for at sidde i al ensomhed bag skærmen derhjemme…..

fredag den 7. marts 2003

Jubii’s guide – ubemærket guldgrube.
Det er ikke alt der glimrer der er guld. Det er en sandhed som mange internetsøgere kan skrive under på: fantastisk flotte internetsider skuffer tit: udseendet står slet ikke mål med indholdet.
Men det omvendte kan også være tilfældet: kedeligt udseende menuer i gammeldags skrivemaskineskrift kan dække over mængder af spændende materiale. En sådan er den kendte søgemaskine og emnekatalog Jubii’s Guide.
Det første problem er overhovedet at finde den fra Jubii’s hovedside. Den gemmer sig undseligt i den gule linje ca. kvartvejs nede på siden. Her er en alfabetisk liste over Jubii’s undersider. Og guiden findes naturligvis under Guide.
Herfra går det imidlertid slag i slag: Først får man en oversigt over hvilke guider der findes. Aktuelt er der 14 emner med i alt ca. 90 underemner. Frem for at være komplet har Guiden valgt at udvælge nogle praktiske emner som bruges af mange mennesker hver dag, eller i hvert fald ofte. Fx rummer Kulturguiden 12 emner fra såvel generelle emner som film, litteratur og musik som nogle populære specielle temaer som Elvis, Harry Potter og Ringenes Herre. Øverst til venstre anbefaler Guide-redaktionen et særligt godt link.
Emnet Aktuelt rummer nogle links til dagsaktuelle emner. Jeg erindrer fx Dronning Ingrid (dengang hun døde), Elvis – og aktuelt er der en Nyheds-Tema-guide om bl.a. Lomborg, Irak, Tvind, Milosevic m.m. Fra underguiden er der også henvisninger til ældre udgaver.
Guidens link er forsynet med flag hvis der er tale om udenlandske. Man skal passe på med at trykke på de gule mapper. Så ryger man nemlig ud af Guiden og over i Jubii’s almindelige emnekatalog. Uerfarne kan hurtigt miste orienteringen her….
Jubii’s Guide er først og fremmest til almindelige dagligdagsoplysninger, til almindelig surf-fornøjelse og til ”Gud-findes-der-osse-sådan-noget”-oplevelser. Ikke til tungt, dybdeborende stof til en universitetsopgaver el.lign. Men den fører altså et ubemærket liv på Jubii’s hovedside!

onsdag den 5. marts 2003

Singing Fish
Webloggen omtalt søgemaskinen Singing Fish 15. december (se senere). Siden har Singing Fish nu næsten opnået samme monopollignende stilling på internetsøgninger om mediestrømme og multimediefiler som Google og Alltheweb har på informationssøgninger på tekst. I et sådant omfang at kendte mediesoftware som Real One Player, Quick Time og Windows Media automatisk bruger Singing Fish til at finde multimediefiler på internettet.
Selve søgningerne er forbedret radikalt, så her en opdatering. Singing Fish finder i modsætning til fx Kazaa kun lovlige filer. Og er dygtige til det: De har pt. over 30 millioner mediestrømme og MP3-filer, og vokser med 150-250.000 om ugen. Antallet af mediestrømme vokser eksplosivt, ifølge eksperter op til 10 gange hvert halve år. Mediestrømme afspilles direkte fra computerne og kan ikke downloades.
Det mest kendte multimediefil-format er MP3. Men derudover indekserer Singing Fish altså også filer fra Quick Time, Real Media og Windows Media. Disse formater bruges til mange ting, fx filmtrailere, musik, højdepunkter fra nyheder, sport og andre begivenheder, videonyheder. Det er nødvendigt for at kunne bruge Singing Fish at du downloader Real, Quick eller Windows (følger oftest med computeren) og sætter dig ind i hvordan de virker. Det er gratis og koster kun nettid.
I søgemaskinens avancerede søgning er det muligt at vælge mellem 7 forskellige emner (fx musik, sport eller tv). Det er også på denne måde resultaterne listes, hvis man ikke fra starten afgrænser. Derudover kan Singing Fish afgrænse på filtype (real, windows, quick eller MP3), mellem audio, video og mediestrømme og længde i minutter.
Prøv fx at søge på Saddam Hussein. Det kom der i dag næsten 1400 hits ud af i den simple søgning. Det var lidt meget. Prøv derfor i den avancerede søgning. Her kan man afgrænse til videoer over 3 minutter, hvilket bringer resultaterne ned på 159. Blandt de første var nogle fra BBC – og blandt de 20 første var såmænd også et 18-minutters indslag fra DRTV.
Det er også muligt at finde uddrag af det berømte indslag med Per Stig Møller i HardTalk om indvandrere, Roskilde Festival-tragedien eller Brian mod Mike Tyson.
Generelt synes jeg at Singing Fish er blevet markant bedre siden december. Den er lettere at søge i, og resultaterne er mere renset for døde links. Det er rart at vide at den bruger operatorerne + (Og), - (ikke) og ”” (frasesøgning). Fx skal man søge +fogh +rasmussen eller ”fogh rasmussen” og altså ikke bare fogh rasmussen. Det kan betale sig at tænke sig godt om og prøve mange alternativer for at finde hvad man søger. Men desværre lider maskinen altså stadig af at man på visse sider stadig skal lede efter hvor der skal trykkes for at få sat gang i lyd eller billede. Ligesom man ofte skal gøre en indsats for at datere indslagene.
Man skal også huske på at Singing Fish jo ikke kan se eller høre filerne. Det hele sker maskinelt. Den lokaliserer derfor først hvor der er mediefiler og registrerer dernæst de metadata som ligger i dem. Det kan være webmasternes beskrivelse, angivelse af længde, type o. lign.
Webloggen skrev den 15. december 2002 om Singing Fish:
www.singingfish.com er en søgemaskine som udelukkende søger efter mediestrømme med video og musik, (streamboxes). Mediestrømme kan ikke downloades, dem lytter man til/ser her og nu. Maskinen har en avanceret søgning. Det er en god ide at afkrydse ud for ”længere end 3 minutter”. Ellers får man ofte blot et brudstykke.
Hurtig ordbog til søgemaskiner
Støder du tit ind i uforståelige ord når du bruger søgemaskinerne? Og hvorfor har ord tit forskellige betydninger, alt afhængig af hvem der bruger dem? Nu er der kommet (endnu en) ordbog: Search Engine Dictionary . Samme kan også downloades gratis i pdf-format. Formålet med siden er dels at bringe forklaringer, dels at forsøge at sætte en standard for hvad ordet bør betyde. Det er nemlig sådan at mange ord i søgemaskinesammenhæng bruges i flæng og ofte med tvetydige betydninger.
Hvis du fx har glemt hvad http står for, så får du at vide at ”Hypertext Transfer Protocol. HTTP is the most common transfer protocol used to facilitate communication between servers and browsers.” Der er henvisninger til lignende emner og ord, her til Browser: a.k.a. Web browser A program used to display Internet content. Two of the best-known and most widely used browsers are Netscape Navigator and Microsoft Internet Explorer. Browsers read coded (HTML, JavaScript etc.) pages and display them as web pages. Browsers typically include features such as bookmarks, back & forward buttons etc.
Ordbogen er generelt let at finde rundt i, men ord som fx weblog skal findes under blog. Siden er en meget forkortet udgave af en trykt ordbog af André le Roux.
Som antydet ovenfor er dette ikke den eneste af sin type. Prøv fx den som af mange anses for den bedste:
www.pcwebopedia.com (den såkaldte Webopedia), eller:
www.lib.berkeley.edu/TeachingLib/Guides/Internet/Glossary.html som er Berkeley Universitetsbiblioteks bud på "Glossay of internet & Web Jargon"

tirsdag den 4. marts 2003

Alltheweb i ny forbedret udgave.
Her på webloggen er tidligere omtalt forskellige kosmetiske fornyelse af fx Yahoo, Hotbot og Altavista. Nu melder Alltheweb sig i rækken, men i modsætning til de andre fornyelser er Allthewebs klare forbedringer, ikke bare kosmetisk.
Allthewebs nye side er totalt fri for reklamer og ligner nu næsten Google. Men i modsætning til Google har Alltheweb altid haft en formidabel god avanceret søgning for folk som bruger internettet meget og har brug for at kunne afgrænse på alle mulige måder. Dette avancerede søgebillede er klart mere overskueligt og forståeligt end det gamle.
En nyhed er at man i søgefeltet kan finde oplysninger om en bestemt internetside ved at skrive internetadressen i søgefeltet. Det resulterer i en kort beskrivelse af siden og en oversigt hvorfra man kan klikke sig frem til oplysninger om hvilke andre sider som linker til siden, andre sider hvor internetadressen optræder og ældre sider (dvs. sider som Alltheweb har opbevaret i sin database. Sider som senere er blevet ændret). Det er en forbedring af den tidligere feltsøgning: (link:).
En pressemeddelelse om dette kan læses på:
www.fastsearch.com/press/press_display.asp?pr_rel=230