onsdag den 5. marts 2003

Singing Fish
Webloggen omtalt søgemaskinen Singing Fish 15. december (se senere). Siden har Singing Fish nu næsten opnået samme monopollignende stilling på internetsøgninger om mediestrømme og multimediefiler som Google og Alltheweb har på informationssøgninger på tekst. I et sådant omfang at kendte mediesoftware som Real One Player, Quick Time og Windows Media automatisk bruger Singing Fish til at finde multimediefiler på internettet.
Selve søgningerne er forbedret radikalt, så her en opdatering. Singing Fish finder i modsætning til fx Kazaa kun lovlige filer. Og er dygtige til det: De har pt. over 30 millioner mediestrømme og MP3-filer, og vokser med 150-250.000 om ugen. Antallet af mediestrømme vokser eksplosivt, ifølge eksperter op til 10 gange hvert halve år. Mediestrømme afspilles direkte fra computerne og kan ikke downloades.
Det mest kendte multimediefil-format er MP3. Men derudover indekserer Singing Fish altså også filer fra Quick Time, Real Media og Windows Media. Disse formater bruges til mange ting, fx filmtrailere, musik, højdepunkter fra nyheder, sport og andre begivenheder, videonyheder. Det er nødvendigt for at kunne bruge Singing Fish at du downloader Real, Quick eller Windows (følger oftest med computeren) og sætter dig ind i hvordan de virker. Det er gratis og koster kun nettid.
I søgemaskinens avancerede søgning er det muligt at vælge mellem 7 forskellige emner (fx musik, sport eller tv). Det er også på denne måde resultaterne listes, hvis man ikke fra starten afgrænser. Derudover kan Singing Fish afgrænse på filtype (real, windows, quick eller MP3), mellem audio, video og mediestrømme og længde i minutter.
Prøv fx at søge på Saddam Hussein. Det kom der i dag næsten 1400 hits ud af i den simple søgning. Det var lidt meget. Prøv derfor i den avancerede søgning. Her kan man afgrænse til videoer over 3 minutter, hvilket bringer resultaterne ned på 159. Blandt de første var nogle fra BBC – og blandt de 20 første var såmænd også et 18-minutters indslag fra DRTV.
Det er også muligt at finde uddrag af det berømte indslag med Per Stig Møller i HardTalk om indvandrere, Roskilde Festival-tragedien eller Brian mod Mike Tyson.
Generelt synes jeg at Singing Fish er blevet markant bedre siden december. Den er lettere at søge i, og resultaterne er mere renset for døde links. Det er rart at vide at den bruger operatorerne + (Og), - (ikke) og ”” (frasesøgning). Fx skal man søge +fogh +rasmussen eller ”fogh rasmussen” og altså ikke bare fogh rasmussen. Det kan betale sig at tænke sig godt om og prøve mange alternativer for at finde hvad man søger. Men desværre lider maskinen altså stadig af at man på visse sider stadig skal lede efter hvor der skal trykkes for at få sat gang i lyd eller billede. Ligesom man ofte skal gøre en indsats for at datere indslagene.
Man skal også huske på at Singing Fish jo ikke kan se eller høre filerne. Det hele sker maskinelt. Den lokaliserer derfor først hvor der er mediefiler og registrerer dernæst de metadata som ligger i dem. Det kan være webmasternes beskrivelse, angivelse af længde, type o. lign.
Webloggen skrev den 15. december 2002 om Singing Fish:
www.singingfish.com er en søgemaskine som udelukkende søger efter mediestrømme med video og musik, (streamboxes). Mediestrømme kan ikke downloades, dem lytter man til/ser her og nu. Maskinen har en avanceret søgning. Det er en god ide at afkrydse ud for ”længere end 3 minutter”. Ellers får man ofte blot et brudstykke.

Ingen kommentarer: